Vreme čitanja: oko 2 min.

Fenomen jezera hladnog vazduha: Zbog ove pojave poželjno je otići na planine, otkrivamo i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Da bi došlo do obrazovanja jezera hladnog vazduha, atmosfera mora biti veoma mirna i tiha

  • 0

U hladnijem, a naročito u zimskom delu godine u Srbiji se povremeno događa interesantna meteorološka prirodna pojava. U pitanju je jezero hladnog vazduha.

Ova pojava vezuje se za hladniji, najčešće zimski deo godine i to pri veoma mirnim vremenskim pojavama.

Dakle, da bi došlo do formiranja jezera hladnog vazduha, atmosfera mora biti veoma mirna i tiha i bez nekih poremećaja, što znači da treba da preovladava uticaj jačeg anticklona.

Tokom njegovog delovanja, vazdušni pritisak je visok, vreme stabilno i vedro, uz veoma slaba strujanja, neretko i bez vetra.

Satelitska slika i magla nad Srbijom Foto: Printskrin sat24.com

Pri takvoj situaciji, hladna vazduh kao znatno teži od toplijeg se spusti u doline, kotline i udubljenja, dok topliji vazduh ostane iznad tog sloja.

Dakle, u sloju jezera hladnog vazduha formira se magla, uz prisustvo temperaturne inverzije.

Selo Osonica u Ivanjici Foto: Milena Đorđević

Temperaturna inverzija je prirodna pojava da temperatura vazduha u tom sloju raste sa porastom visine, dok u normalnim okolnostima opada. U tom sloju rasta često se javlja i magla, a vazduh je veoma zagađen. Strujanje vazduha je veoma slabo, pritisak visok, a atmosfera se ponaša kao "poklopac" i nema jačeg strujanja da rastera zagađujuće čestice i pročisti vazduh, pa se sve zagađujuče čestice zadržavaju u najninižem sloju, a u kombinaciji sa maglom javlja se smog.

Istovremeno, u brdsko-planinskim predelima je vazduh tokom ove situacije veoma čist, a vreme idealno za boravak u prirodi. Temperaturna invezija u našem području karakteristična pojava je u ovom i u zimskom, odnosno hladnom delu godine.

Iz ovog razloga na višim planinama je potpuno vedro i znatno toplije nego u nižim predelima, koji izgledaju kao jezero posmatrajući sa planinskih vrhova, pa otud i naziv jezero hladnog vazduha.

Ova pojava najizraženija je u jutarnjim, večernjim i noćnim časovima, a neretko se može zadržati tokom celog dana i to po nekoliko dana u nizu.

Prethodnih dana ova pojava zabeležena je u pojedinim delovima Srbije, naročito na zapadu zemlje, pa je tokom jutra na Zlatiboru ujutro temperatura bila u plusu, a Požegi u minusu, a razlika je bila nešto manja od deset stepeni.

Beograd Foto: Đorđe Đurić

Čak su i delovi Beograda u sredu ujutro imali ovu pojavu, pa dok su viši delovi grada i Avala bili potpuno obasjani suncem i vedrim vremenom, duž Save i u udubljenjima je bilo maglovito, uz malo hlandije vreme, ali se sa jačanjem sunca tokom prepodneva ova situacija narušila.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA