≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasio se "Batut" za "Telegraf": Evo da li bi trebalo produžiti mini - raspust za Sretenje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako navode iz Instituta, za razliku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite gde su posebne mere i dalje na snazi, u školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije

  • 3
Đaci, Raspust Foto: Shutterstock

Nalazimo se u doba godine kada virusi i prehlade haraju u kolektivima. Bolest se kako među decom, tako prenosi i na starije, te su najugroženiji oni sa slabijim imunitetom. Umesto školskih klupa pune se redovi u zdravstvenim ustanovama, a da li je ovo znak za uzbunu i da li će biti neophodno ranije otpočeti mini školski raspust za Dan državnosti i Sretenje za Telegraf.rs otkriva Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

"Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batu" prati epidemiološku situaciju svih zaraznih bolesti i predlaže mere sprečavanja i suzbijanja u skladu sa zakonom. Trenutna epidemiološka situacija ne nalaže posebne mere u školskim i drugim kolektivima", potvrđeno nam je iz Batuta.

Kako navode iz Instituta, za razliku od zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite gde su posebne mere i dalje na snazi, u školskim i drugim kolektivima se ne primenjuju posebne mere prevencije, osim opštih koje je potrebno kontinuirano primenjivati tokom trajanja sezone respiratornih infekcija.

"Opšte mere prevencije kao što su pranje i dezinfekcija ruku, provetravanje prostorija i druge, a naročito izbegavanje kontakta sa drugim osobama i ostajanje kod kuće u periodima kada je osoba bolesna, odnosno ima simptome infekcije organa za disanje, doprinose sprečavanju prenošenja infekcije u zajednici, pa i u školama", napominju dodajući da nema epidemioloških indikacija za produžavanje školskog raspusta.

Iz Batuta kažu da zatvaranja škola ili prelazak na onlajn nastavu zbog povećane cirkulacije uzročnika tokom sezone respiratornih infekcija ima ograničen uticaj na učestalost respiratornih infekcija, jer se time ne sprečavaju kontakti dece koji se, po pravilu, odvijaju i van škole.

"Drugačija epidemiološka situacija je bila u vreme epidemije COVID-19", zaključuju iz Instituta.

Podsetimo, školski raspust povodom Dana državnosti i Sretenja počinje u četvrtak 15. februara i trajaće sve do ponedeljka 19. februara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maja

    9. februar 2024 | 14:23

    Obidjite malo skole i domove zdravlja pa ce vam neke stvari biti jasnije nemozete samo brojke da gledate nego pravo stanje

  • Lili

    9. februar 2024 | 15:35

    Oni nisu normalni, kod nas sestoro u razredu, svaki dan po dva tri casa nemaju. Virus su nam deca donela iz skole, svi smo bolesni. Zoves doktora, a on ima termin tek za tri dana, ma uzas, a temperatura oko 40danima.

  • Gale

    9. februar 2024 | 16:10

    Jel i Batut u rukqma stranaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA