≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Čačku održan kviz za decu "Nemanjići"

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za kviz inspirisana je knjigom "Istorija Srba za decu u 100 priča", poručuju iz Predškolske ustanove "Gimnazion"

  • 0
Kviz o Nemanjićima Foto: PU "Gimnazion"

U okviru manifestacije "Svetosavske svečanosti", organizovan je interaktivni kviz, na temu istorije, vere i tradicije, za polaznike PU "Gimnazion" i prvake OŠ "Ratko Mitrović" iz Čačka.

Predškolska ustanova "Gimnazion", u saradnji sa manastirom Studenica, Udruženjem "Nemanjići" i OŠ "Ratko Mitrović" osmislila je i organizovala interaktivni kviz "Nemanjići".

U utorak 6. februara takmičila su se deca starijeg i predškolskog uzrasta sva tri vrtićka objekta PU "Gimnazion", kao i dva odeljenja učenika prvog razreda OŠ "Ratko Mitrović".

U prethodnom periodu vaspitači i učitelji su decu temeljno pripremali za ovaj kviz. Timovi iz "Gimnaziona" bili su: "Baš Čelik", "Nemanjići" i "Tri frtalja kralja", a timovi prvaka: "Zagonetne sove" i "Vesele pametnice", navela je vaspitačica PU "Gimnazion" Katarina Petrović.

"U prethodnom periodu smo se temeljno pripremali kroz različite aktivnosti. Upoznavajući se sa sadržajem, materijalima, pričama koje smo čitali, deca su se s vremenom sve više interesovala za kviz. Mališani su uživali spremajući se za takmičenje, kroz igre i svakodnevne aktivnosti u vrtiću. Tokom priprema za kviz mnogo nam je pomogla knjiga autorke Nevene Dučić 'Istorija Srba za decu u 100 priča', iz koje smo puno saznali o dinastiji Nemanjića i uopšte o istorijskim ličnostima i događajima. Deca su uživala, jer nije reč samo o reprodukovanju znanja, već o vizuelnom pamćenju i prepoznavanju znamenitih ličnosti i događaja", rekla je Petrović.

Pedagoškinja Vesna Milošević, vlasnica Predškolske ustanove "Gimnazion", kaže da je ideja za kviz potekla zahvaljujući knjizi Nevene Dučić "Istorija Srba za decu u 100 priča", koju je slučajno pronašla.

"Knjiga mi se veoma dopala, pa smo odlučili da ove godine započnemo projekat posvećen istoriji Srbije, nastanku naše države, dinastiji Nemanjića. Pošto su deca mala, dodali smo još neke ličnosti koje su obeležile kulturu i tradiciju našeg grada. Od septembra smo počeli deci da čitamo priče, a intenzivnije pripreme za takmičenje krenule su posle Božića. Tokom janura smo pripremali decu za kviz. Takmičenje je činilo osam interaktivnih, pokretnih igara. Dve igre su realizovane uz pomoć računara, a ostale su zahtevale da se prepozna neka slika, na primer, da se spoje ktitori i manastiri, ili da se na karti Srbije obeleži mesto nekog važnog događaja… Bitno je da deca mogu vizuelno da prepoznaju gde se neki događaj odigrao", naglasila je za "Čačanski glas" Vesna Milošević.

U fiskulturnoj sali OŠ "Ratko Mitrović" čuo se veseli žamor mališana, a njihovo učešće u kvizu "krunisano" je diplomama, medaljama i nagradama. Organizatori planiraju da interaktivni kviz vremenom postane tradicionalan, jer žele da se deca kroz igru i zabavu odmalena zainteresuju za istoriju i veru.

"Tražeći prostor za održavanje kviza, jer 'Gimnazion' nema fiskulturnu salu, došli smo u OŠ "Ratko Mitrović", gde nas je direktor Đuro Ceranić toplo dočekao i ugostio. Direktoru se dopala naša ideja, pa smo se dogovorili da u kvizu učestvuje i prvi razred škole 'Ratko Mitrović'", napomenula je Milošević.

Članovi žirija bili su: Nevena Dučić, književnica i autorka knjige "Istorija Srba za decu u 100 priča", Tatjana Žunjić, pedagoškinja PU "Gimnazion" i Tanja Nikolić, vaspitačica te ustanove.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA