Vreme čitanja: oko 2 min.

Vatromet za Kinesku Novu godinu u Majdanpeku trajao 30 minuta: Tang Jing ugostila majku i dečka iz Zrenjanina

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki Kinezi su otputovali u domovinu, da sa svojima dočekaju ovaj poseban dan

  • 0
Proslava Kineske Nove godine u Boru Foto: Milica Ristić

Kineska ili Lunarna Nova godina i kako je još nazivaju Prolećni festival, dočekana je sinoć u Majdanpeku. Impozantan vatromet trajao je više od 30 minuta, pa su se, pored brojnih kineskih državljana koji rade u Majdanpeku, prizorom koji se retko viđa, oduševljavali i mnogobrojni Majdanpečani.

Inače, Kineska Nova godina ne počinje u ponoć već sa zalaskom sunca, kada prema lunarnom kalendaru počinje novi dan. Slavlje povodom dolaska Godine Zmaja počinje večeras. Ovaj dan je u Kini glavna porodična svetkovina. Neki su otputovali u domovinu, da sa svojima dočekaju ovaj poseban dan.

Nakon svečane večere u Kini se nikada ne odlazi u krevet kako se ne bi propustila buduća sreća. Jer, kako kažu Kinezi, ostati budan za Novu godinu, znači "zaštititi godinu". A svake godine prelepi vatrometi ne znače samo vid novogodišnje zabave, već je to drevna tradicija. Smatra se da pucketanje i svetlost u ovoj noći, rasteruje negativnu energiju.

Onima koji su ostali u Srbiji došli su članovi porodica i priijatelji iz ove daleke zemlje. U kantini kineske kompanije "Zi Đin" u Majdanpeku organzovan je zajednički doček. Mogla se čuti kineska muzika, a uživalo se i u obilju najukusnijih specijaliteta kineske kuhinje.

"Došli su mi oni koji mi najviše znače u ovom momentu, majka i dečko i, verujte, presrećna sam. Prvi put Majdanpek je posetila moja majka i jako joj se dopada grad. Uz mene je i moj dečko Juan, koji radi kao inženjer u Zrenjaninu. Radujem se jako, jer je ovo nešto posebno za mene, kao i sve moje sunarodnike. Biti sa svojima je najlepši osećaj", kaže Tang Jing, devojka zaposlena u majdanpečkom rudniku u Sektoru za ljudske resurse, koju od milošte kolege iz Srbije zovu Natalija.

Inače, Jing pored posla studira i srpski jezik u Beogradu, Jako dobro govori srpski, što i ne čudi jer je već nekoliko godina u Majdnapeku. Došla je iz kineske provincije Hunan. Majka Cao Kin je prvi put u Srbiji i, kako kaže, jako joj se dopada i zemlja, ali i ljudi. Kao i svaka majka, strahovala je za ćerku kad je krenula na tako dalek put za poslom i kako će se sama snaći. To je druga nacija, druga kultura, sve je drugačije. Ali, kako kaže, sada joj je već lakše. Jer je narod u Srbiji gostoprimljiv i topao.

Majdanpečka Natalija, Kineskinja Tang Jing u Srbiji je pronašla i svoju ljubav. Žang Juan je takođe u Srbiju došao za poslom iz kineske provincije Hebei i zaposlenje pronašao u Zrenjaninu. Koliko je ova ljubav jaka, na naše pitanje da li planira da nam "odvede Nataliju", bez razmišljanja je odgovorio "yes" (da).

S obzirom na to da su se majka i dečko Kineskinje Jing tek upoznali, sudeći po njihovim osmesima i zadovoljstvu, budući zet i tašta nagoveštavaju dobru saradnju.

(Telegraf.rs / Milica Ristić)

Video: Ovakav vatromet Beograđani ne pamte, evo šta je povod: "Šta ovo puca? Sve se trese!"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA