Vreme čitanja: oko 2 min.

Lazar doneo najveći hleb na kobasicijadu: Pekli ga čitavu noć a za Telegraf je otkrio način na koji se sprema

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najveći i najteži hleb pravi se u Novom Sadu, a način spremanja ovog unikatnog proizvoda otkrio je za Telegraf.rs njegov tvorac Lazar Kupreski

  • 0

Miris suvog mesa, kobasica u vrelom ulju, glasna muzika koja se probija šatorom postavljenim na površini od preko 1350 metara kvadratnih, dobro druženje i igra na sreću obeležili su "Kobasicijadu" u Bačkom Petrovcu koja se tradicionalno već devetu godinu za redom održava u ovom mestu spajajući ljude iz raznih krajeva sveta kao i njihove mesne specijalitete. Međutim, nezapamćeni red videli smo ispred tezge veselog Lazara, pekara iz Novog Sada koji je doneo najveći hleb koji se pravi u Srbiji.

Najveći i najteži hleb pravi se u Novom Sadu, a način spremanja ovog unikatnog proizvoda otkrio je za Telegraf.rs njegov tvorac Lazar Kupreski.

- Ovaj hleb se pravi na stari domaći način, bez kvasca, a peče u staroj zidanoj furuni. Tu se loži vatra, digne se temperatura i onda se ubaci hleb i tako se peče. Nema žara, već sama ta temperatura ispeče hleb - otkriva Lazar i dodaje da su ovog "džina" pekli čitavu noć.

- Tri sata treba da se ispeče ovaj jedan veliki hleb od 15 kilograma - ističe.

Lazar naglašava da hleb koji smo imali prilike da vidimo ipak nije najveći pa otkriva koliko kilograma ima njihov rekorder.

- Hleb od 22 kilograma je rekord koji smo napravili. Ovde smo doneli ove "Mane" od 15 kilograma, to im je kršteno ime - "Mana" - dodaje veseli pekar koji je osim svog unikatnog prozvoda goste privukao i zarazno veselom energijom.

- Samo osmehom sa ljudima i da svi budu raspoloženi kada dođu na moj štand - ističe.

Na kobasicijadi, tj "Klobasa Festu " u Bački Petrovac jedni su došli da bi ponudili svoje proizvode, drugi da bi ih degustirali, ali svi su ipak tu kako bi uživali u dobrom prevodu i druženju.

Osim takmičenja u izradi najukusnije kobasice, posetioci su se zabavili i u igra na sreću - tomboli koja je obeležila početak ove manifestacije.

Zanimljiv kulturno-umetnički program zabavljao je takmičare i goste koji su došli da degustiraju proizvode koje su srdačno nudili domaćini svakog štanda.

Slanina, suvo meso, kulen, kobasice u pepelu, pogačice sa čvarcima, kroasani i kifle mogu se naći skoro na svakoj trpezi pod šatorom.

Mnoge srpke domaćine ovaj događaj spaja, kako i sami kažu, sa prijateljima iz susednih država sa kojima se iz godine u godinu viđaju baš u Bačkom Petrovcu kako bi probali proizvode jedni od drugih.

Na "Kobasicijadi" ove godine prva tri najbolja tima biće nagrađeni diplomom i zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom kao i setom ulaznica u Akva park "Petroland" iz Bačkog Petrovca, dok će drugi odneti nagradu u igri na sreću.

Ove godine u izradi i prženju kobasica učestvovalo je 100 takmičarskih timova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA