Vreme čitanja: oko 2 min.

Jamur je Leskovčanka: Njena porodica jedina koja se nije vratila u Tursku, roditelji ostali zbog želje ćerke

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako su na 700 kilometara udaljenosti od rodnog kraja, porodica Ata oseća se kao kod kuće. Naročito njihova ćerka Jamur, koja je u Srbiji odrasla

  • 2
Jamur Ata, leskovac Printskrin: RTS

Zatvaranjem turske kompanije "Džinsi" iz Leskovca je otišlo i 15-ak turskih porodica. Tročlana porodica Ata jedina je ostala. Salih je tri meseca bio bez posla, a u međuvremenu je njegova supruga otvorila tursku poslastičarnicu. Životom u Leskovcu najzadovoljnija je njihova ćerka.

Srce ispisuje gde je dom. Rođena je u blizini Istanbula, ali u Leskovcu je od treće godine. Ovde su sećanja, prijatelji, škola. Jamur je Leskovčanka.

- Lepo mi je ovde, izlazim sa drugaricama da se šetam, da se igram svaki dan skoro, radimo šta hoćemo - kaže Jamur.

Porodicu Ata u Leskovac je 2014. doveo Salihov posao. Iskusnog majstora za održavanje mašina iz Čorlua, grada tekstila angažovao je "Džinsi". Zatvaranjem fabrike našli su se u nedoumici. Vratiti se, kao druge turske porodice, ili ostati. Presudila su Jamurina osećanja.

- Neće da se vraća, voli školu, drugarice voli, ima društvo. Ne samo ćerka, i mi smo se navikli. Moja žena voli ovde, komšiluk ima, dobro je i volimo Leskovac - kaže Salih Ata.

Uverili su se da sreća pomaže hrabrima. Salih je novi posao našao u grčkom "Autostopu", a Meliha je dosanjala svoj san. U centar Leskovca donela je dašak Turske.

- Tako pričaju lepo sve, ambijent lep, kažu da je ukusno i ja srećna kad ljudi tako pričaju, zadovoljna tako - kaže Meliha.

U ispijanju turske kafe iz fildžana, čaja iz staklenih šolja, ukusima čuvenih baklava i rolovanih ratluka, za koje su zaduženi turski majstori, Leskovčani rado uživaju.

- Novina koja je interesantna i za sada smo prezadovoljni - kaže Goran Kolarecić.

Vreme će možda menjati odluke, ali za sada ostaju ovde. Jamurin osmeh i srdačnost Leskovčana greju im duše.

- Sad ovde da završi možda i srednju školu, posle za fakultet ne znamo, ali za sad tu smo, ostajemo - kaže Salih.

Slatko da jedem da slatko pričam, kažu Turci. Neka im i život kraj Veternice, na 700 kilometara od rodnog kraja i obale Mramornog mora bude sladak.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zorica

    11. februar 2024 | 09:53

    Gde joj i gde im srcu drago nek zive i uzivaju .Zive medju narod ne sebicni.Samo nek budi iskreni i becev srecni ma gde god bili.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA