Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska deca spremila predstavu koju će izvesti usred Amerike: Povodom Sretenja sećanje na tradiciju i istoriju

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Predstavan će imati i titl na engleskom kako bi svako dete i tinejdzer u pozorište mogli da dovedu i svog američkog druga

  • 0
Prva dečja predstava u Srpskom dramskom pozorištu u Čikagu Foto: Rina

Prva dečja predstava u Srpskom dramskom pozorištu u Čikagu - "Ko se ‘zadnji’ smeje", a u kojoj učestvuju deca poreklom iz razlicitih delova Srbije i Republike Srpske, premijerno će biti izvedena povodom Sretenja Dana državnosti u nedelju 11. februara u 17 sati u Kulturnom centru Nikola Tesla pri crkvi Svetog Nikole. Toga dana najmlađi će moči da uživaju i uz "Čudesnu šumu" koju je takođe režirao Igor Obradović, upravnik pozorišta i glavni glumac kratkog filma "Sladoled" zahvaljujući kojem se srpski cuo na više od 30 međunarodnih festivala.

Autor teksta "Ko se ‘zadnji’ smeje" je Silvija Otašević iz Majamija čije su dve knjige beogradski đaci proglasili za najbolje. Dobitnica je i prve nagrade Matice iseljenika za dečju književnost.

- Cilj nam je da našom komedijom i iskrenošću dopremo do dece, da ona sama osete i zaključe šta je dobro, a šta loše, odnosno da shvate da ako je njihovom drugaru dobro, ako je srećan i njima može da bude samo jos bolje - kažu Obradović i Otašević za agenciju RINA.

"Ko se ‘zadnji’ smeje" - protkana srpskom tradicijom ali i najsjajnijim činjenicama srpsko-američke istorije biće izvedena uz moralnu podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Imaće i titl na engleskom kako bi svako dete i tinejdzer u pozorište mogli da dovedu i svog američkog druga.

Ta predstava, specijalno napisana za njamlađe pozorište u Čikagu, na koju su mesecima radili Marija, Milutin, Marta, Katja, Uros, Sofija, Mihailo, Marko i Mia publiku će nasmejati i na trenutke emotivno dirnuti, i pokazati im da prave vrednosti uvek pobeđuju.

- Najmlađi glumci velikog ansambla Srpskog dramskog pozorišta - Vasilija, Petar, dve Mile, Dunja, Neda, Vukan, Nikolina, Lana i Simona prikazace šta su naučili - "Čudesna šuma" je spoj pesmica i recitacija, kratkih priča uključujući i one koje govore o ljubavi između dece i životina. Biće to prilika da svi oni pokažu kako se snovi o glumu pretvaraju u stvarnost a zbog kojih nekima nije bilo teško da na probu putuju i više od dva sata samo u jednom pravcu. Predstave će biti izvedene uoči Sretenja - Dana državnosti Srbije - kažu za RINU u Srpskom dramskom pozorištu u Čikagu.

Pozorište se nalazi pri Crkvi Svetog Nikole, u Lajonsu, koja je zahvaljujući viziji protojereja Nemanje Tešića i kupovini velikog crkvenog imanja, kulturnim i sportskim aktivnostima namenjenim najmlađima postala jedna od najprepoznatljivijih u Čikagu.

Kako navode iz pozorišta, očekuje se dolazak predstavnika generalnog konzulata Srbije i BiH u Čikagu.

Krajem novembra u pozoristu je odrzana prva zvanicna premijeru i to predstave Dupljaci, koja je izazvala veliko interesovanje i prešla "granice Čikaga'".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA