Vreme čitanja: oko 1 min.

Na današnji dan umro je Milan Obrenović: 123 godine od smrti kralja obeleženo u manastiru Krušedol

T. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obeležavanje ove godišnjice organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade

  • 0
Obeležavanje 123. godine od smrti Kralja Milana Obrenovića Foto: MINRZS

Državnu ceremoniju odavanja počasti povodom 123. godišnjica smrti kralja Milana Obrenovića u manastiru Krušedol, predvodio je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić.

Antić je ovom prilikom rekao da se danas sećamo jednog od najznačajnijih vladara iz dinastije Obrenović čijim je zaslugama Srbija postala međunarodno priznata država, sećamo se velikog kralja Milana, oslobodioca Niša, Pirota, Leskovca, Toplice i Vranja, čijom je promišljenom politikom srpska država sačuvala tekovine uspeha srpskog vojnika iz rata sa Turcima 1877/1878. godine i dobila rang Kraljevine.

On je istakao i ulogu kralja Milana u procesu reformisanja stare srpske vojske. Prema njegovim rečima, da nije bilo modernizacije srpskih oružanih snaga koju je kralj Milan, kao komandant aktivne vojske Srbije, sproveo na samom zalasku 19. veka, zasigurno ne bi bilo onako brilijantnih uspeha srpskog oficira i vojnika u Balkanskim ratovima i Velikom ratu.

Antić je dodao da se danas odaje priznanje kralju Milanu na njegovoj mudroj politici koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor na Balkanu i koja je postavila temelje za nastavak borbe za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje.

Imajući to u vidu slobodno možemo reći da i danas državno rukovodstvo Srbije na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem svojim aktivnostima gotovo svakodnevno dokazuje da ne zaboravlja dela kralja Milana Obrenovića i da nastavlja kurs njegove mudre i vizionarske politike, a to je politika očuvanja državne nezavisnosti i celovitosti, privredno-ekonomskog razvoja i vojnog jačanja Srbije, istakao je Antić.

Obeležavanje ove godišnjice organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Irig kao i Udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

(Telegraf.rs)

Video: Šta bi se sa svetom desilo da je Srbija bila uništena u Prvom svetskom ratu?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA