≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gradonačelnik Milan Đurić na Kineskom festivalu svetla: Novi Sad je poseban grad, obeležava čak 3 nove godine

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove svetlosne instalacije izgledaju fantastično i to u jednom od najlepših parkova našeg grada, Limanskom, rekao je gradonačelnik Đurić

  • 0
Kineski festival svetla Novi Sad Foto: novisad.rs

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je večeras Kineskom festivalu svetla, koji se održava po šesti put u Limanskom parku i tom prilikom rekao da je Novi Sad poseban grad jer obeležava čak tri nove godine. Đurić je dodao da je jako teško ući na kartu festivala i manifestacija u Novom Sadu, a da je Festivalu svetlosti pošlo za rukom da sad već bude tradicija.

''Ove svetlosne instalacije izgledaju fantastično i to u jednom od najlepših parkova našeg grada, Limanskom. Ovo je godina zmaja, pa verovanje kaže da je to pravo vreme za uspostavljanje temelja na putu za dugoročna dostignuća. Naš zajednički put je već trasiran, a temelji postavljeni zahvaljujući čvrstom prijateljstvu naše dve države'', kazao je Đurić.

Čovek koji je inicijator festivala u Srbiji i velika spona između Srbije i Kine, Slobodan Trkulja, prošle godine na gali „Prolećnog festivala“, najgledanijem televizijskom programu na svetu, izveo je „Tamo daleko“ i ta numera pregledana je preko 16 milijardi puta.

''Imamo divne vesti, kineski „Festival svetlosti“ je od ove godine i sestrinski festival prestižnog festivala 'Put svile'. Inspirisani idejom kineskog predsednika o potrebi jačanja direktne narodne saradnje, sa svojom grupom 'Balkanopolis' već godinama prezentujemo srpsku kulturu u Kini i kinesku kulturu u Srbiji'', kazao je Trkulja.

Prema rečima ambasadora Kine u Srbiji Li Minga, posebnu zahvalnost iskazuju Gradu Novom Sadu zbog ogromne važnosti koju pridaju proslavi Kineske nove godine.

''Kineska nova godina postala je službeni praznik u mnogim regionima. Jedna petina svetske populacije slavi ovaj praznik. Kineska Nova godina potiče iz Kine, a pripada svetu'', kazao je Li Ming.

Festival je zvanično počeo u petak, a uz predstavljanje kineskih lampiona, označen je i doček Kineske nove godine.

Ulaz za posetioce festivala je besplatan, a lampioni će svetleti svakog dana od 17 časova do 25. februara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA