Vreme čitanja: oko 2 min.

Univerzitet u Kragujevcu dodelio priznanja za najbolje naučnice u 2023. godini

J. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priznanja najboljim naučnicama uručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

  • 0
KRAGUJEVAC EKONOMSKI PRETNJE Foto: Tanjug/Nataša Lazarević

U Svečanoj sali Univerziteta u Kragujevcu danas su svečano uručena priznanja najboljim naučnicama Univerziteta u Kragujevcu za postignute izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu u 2023. godini, saopštio je Rektorat Univerziteta u Kragujevcu.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci, Univerzitet u Kragujevcu je i ove godine, treću godinu zaredom, dodelio priznanja za najbolje naučnice sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za informacione tehnologije Kragujevac, koje su ostvarile najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u protekloj godini.

Najbolje naučnice Univerziteta u Kragujevcu sa najviše rezultata u naučnoistraživačkom radu u 2023. godini su Jelena Mladenović, Marija Mirić, Fatima Živić, Iva Despotović, Sanja Matić, Aleksandra Mihajlović, Sonja Lučić, Dragana Krstić, Jelena Purenović, Sanja Maričić, Jelena Arsenijević Mitrić, Jasmina Ognjanović i Jelena Katanić Stanković.

Priznanja najboljim naučnicama uručio je rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović.

"Položaj žena i njihov doprinos nauci veoma je bitan za razvoj Univerziteta u Kragujevcu. Ovaj vid priznanja istovremeno je podstrek da i ubuduće ostvaruju značajne naučnoistraživačke rezultate", istakao je Filipović.

U želji da se tokom svečanosti oda priznanje naučnicama sa Univerziteta u Kragujevcu koje su ostvarile značajne rezultate na svetskom nivou, prisutni su imali priliku da čuju predavanje Bojane Simović Marković, višeg naučnog saradnika Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, čiji su naučni rezultati prepoznati na prestižnoj Stenford listi, ističe se u saopštenju Rektorata.

Prisutne je pozdravila i prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Kragujevcu Biljana Petrović, koja je istakla značaj podsticanja žena koje se bave naukom.

Tom prilikom, Petrović je pohvalila inicijativu Univerziteta u Kragujevcu da na godišnjem nivou oda priznanje naučnicama za ostvarene naučne rezultate.

U ime ovogodišnjih dobitnica priznanja, prisutne je pozdravila Jelena Katanić Stanković, viši naučni saradnik na Institutu za informacione tehnologije Kragujevac, koja je rekla da je zahvalna Univerzitetu u Kragujevcu jer su žene koje su dale doprinos razvoju nauke na Univerzitetu prepoznate i nagrađene.

"Priznanja koja su primile pripadaju i institucijama sa kojih dolaze, kolegama sa kojima rade i porodicama koje ih podržavaju. Zasigurno predstavljaju podstrek za dalji rad i buduće bavljenje naučnom mišlju", ocenila je Katanić Stanković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA