Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliko otkriće! 10 novih ptica uočeno na teritoriji Srbije, jedna stigla čak iz daleke Amerike

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na jugu Srbije su otkriveni još dugorepi svračak i stepska beloguza

  • 1

Na međunarodnom zimskom popisu ptica koji se radi na nivou cele Srbije, otkriveno je oko desetak novih ptica, rekao je ornitolog Slobodan Marković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Iz ogranka Južne pruge DZPPS-a su došla dva otkrića. Prvi je par stepskog vivka, a drugi je primerak velikog morskog gnjurca, gnezdarice dalekog severa Evrope i Severne Amerike, prenosi Dnevnik

– Nisam siguran da su klimatske promene razlog njegove posete ali verovatno imaju udela. Mnoštvo hrane i prijatnije temperature tokom zimskih meseci sigurno prijaju – ističe Marković.

Na jugu Srbije su otkriveni još dugorepi svračak i stepska beloguza.

– Ono što možemo primetiti jeste činjenica da su gotovo sve populacije u opadanju brojnosti. To se sve dešava iz više razloga, što zbog brze promene klime, uništavanja staništa i intezivne poljoprivrede sa jakim pesticidima, do trovanja, elektrokucije, krivolova i slično. Kombinacija svih tih pritisaka je nešto sa čim se divlji svet ne može izboriti, te polako ali sigurno gubi tu bitku – rekao je Slobodan.

Neminovno je da se klima menja i da su nam vremenske neprilike sve ekstremnije. To osećaju svi, ali promene teže pogađaju ostatak živog sveta, između ostalog i ptice.

– Južni delovi Srbije sve više su pod uticajem prave mediteranske klime, sa puno sunčanih dana, visokih temperatura i malo kiše, a takve promene će sigurno povući sa sobom i neke modifikacije u flori i fauni. U poslednjih pet godina jeste bilo desetak novih otkrića za Srbiju, ali nije baš jednostavno govoriti da li su sva ta otkrića upravo zbog klimatskih promena – poručio je naš sagovornik.

Radi praktičnije zaštite određenih staništa ili pojedinačnih vrsta koje su od značaja za našu zemlju, kako navodi Marković,  neophodno je bolje istražiti biodiverzitet i prirodu Srbije, jer ćemo samo tako imati argumente za sprečavanje uništavanja njihovih staništa.

– Ko zna koliko smo raznih vrsta insekata, biljaka, paukova i brojnih drugih vrsta uništili i istrebili, a da nismo ni bili svesni toga, jer ih nikada nismo ni otkrili. Istraživanja sama po sebi donose mnoga iznenađenja, neka su lepa, a poneka ružna, no videti neku vrstu i potvrditi je kao prvi nalaz za Srbiju je nešto na šta sam jako ponosan. To je samo krajnji produkt, a mnogo je faktora koji dovode do ovakvih otkrića – navodi Marković

Ornitolog navodi da njihov tim trenutno radi na velikom poduhvatu, a u pitanju je izrada Atlasa ptica gnezdarica Srbije. Navodi da će to biti publikacija koja će zatvoriti krug i kompletirati publikacije za zaštitu ptica, a od velikog je značaja za našu državu.

(Telegraf.rs/Dnevnik/Ivana Bakmaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA