Vreme čitanja: oko 1 min.

"Devet puta treba jest', da bi bio deb'o": Maca čuva tradiciju i pravi najbolje fanke

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tradicija na severu Bačke je da se poslednjeg četvrtka pred poklade jede devet puta

  • 0
krofne Foto: Freepik/Racool_studio

Tradicija na severu Bačke je da se poslednjeg četvrtka pred poklade jede devet puta. Poslednji, deveti obrok tog dana kod bunjevačke nacionalne manjine budu krofne ili fanci. Svi ih vole, prave se od sastojaka koje ima svaka kuća, ali izrada nije baš jednostavna, navode Subotičke.

"Fanke se prave i kad je disnotor, kad su prela, ne samo deb'o četvrtak. A na deb'o četvrtak se posebno prave fanke. To nije neki crkveni blagdan, ali je narodni i devet puta na dan triba jisti da bi bio deb'o. A pošto smo mi svi onako malo puniji, mi baš i ne moramo devet puta", kaže domaćica.

Potrebno je da se se testo dobro izradi, ostavi da naraste nekoliko puta – a to je moguće samo ako je dovoljno toplo u prostoriji u kojoj se mesi, izvade okruglom modlom, ostave da se „odmore“ i onda peku na masti ili ulju dovoljno vrelom da se ujednačeno ispeku, ostanu hrskave, a meke… a filovanje se ostavlja na mašti ukućana.

Kod domaćice Mace kad sednete za sto dobijete odmah posluženje – kako i priliči kad se dočekuje gost: kafa, rakija, da se nešto zamezi i najfiniji fanak koji ste možda pojeli u svom postojanju.

Krofna sa plašom, odnosno belim obrubom baš onako kako se nekad pravilo. Maca, skromna žena širokog srca i osmeha, objašnjava tradiciju „debelog četvrtka“, kako i zašto se baš prave fanci ili krofne. Ona čuva bunjevačku tradiciju od zaborava, ponosno ističući svoju pripadnost.

(Telegraf.rs)

Video: Krampuš, nemački demon slovenskog porekla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA