≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da vidite tu radost kad se pričeste pred operaciju: Pravoslavni volonteri već 9 meseci pomažu teško obolelima

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić zahvalila im se na učešću, ali i dodala da je vrlo zadovoljna jer su u projektu učestvovali i studenti medicine koji će ovim putem naučiti da bez brige o pacijentu nema dobrog lekara

  • 3
Pravoslavni volonteri Foto: Telegraf

"Pravoslavni volonteri u zdravstvu" projekat je koji se već 9 meseci realizuje na Klinici za kardiohirurgiju u Beogradu. U njemu učestvuju Ministarstvo zdravlja i Versko dobrovoljno starateljstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Među njima su volonteri svih uzrasta, a na današnjoj konferenciji oni su podelili svoja iskustva sa pacijentima obolelim od najtežih bolesti.

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić zahvalila im se na učešću, ali i dodala da je vrlo zadovoljna jer su u projektu učestvovali i studenti medicine koji će ovim putem naučiti da bez brige o pacijentu nema dobrog lekara.

Pravoslavni volonteri Foto: Telegraf

- Uvek sam govorila da lekari leče, ali da iskazana briga o pacijentu izlečuje. Od nedavno volonteri su zauzeli to mesto kod pacijenata, da im pomognu da urade ono što ne mogu sami, da im pruže ruku saosećanja. Projekat je zamišljen kao pilot projekat kojim smo želeli da isprobamo ovakav model pomoći na klinici za kardiohirurgiju gde zaista leže teški pacijen ti kojima je pomoć dragocena. Devet meseci koliko projekat traje i lekari i pacijenti imali su samo pozitivna iskustva, tako da mi je drago što smo započeli ovakvu vrstu saradnje između Ministarstva zdravlja i episkopije beogradsko-karlovačke uz blagoslov patrijarha Porfirija. Dok mi lečimo telo, vera leči dušu. Tako je i sa volonterima koje okuplja versko dobrovoljno starateljstvo, koje podjednako brižno vodi računa o svim pacijentima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Ovo je takođe velika pomoć medicinskim sestrama. Verujem da i na drugim klinikama postoji interesovanje, kao na primer u KBC Zemun. Posebno mi je drago što su zainteresovani i studenti medicine, jer bez saosećanja i razumevanja prema bolesnom pacijentu ne može se biti dobar lekar. Drago mi je i što su različitog uzrasta i veliko vam hvala - navela je ministarka.

Vikar patrijarha, episkop toplički Petar, zahvalio se volonterima i rekao da nisu ni svesni koliko ulivaju nadu da je naše društvo zaista humano.

- Posle 9 meseci mogu samo da prenesem srdačne pozdrave i blagoslave patrijarha Porfirija i iskažem duhovne radosti zbog kontinuiteta ovog hrabrog i humanog dela. Sada već možemo sa radošću i ponosom da kažemo da ovo lepo funkcioniše. Najpre, pacijenti imaju dobrobit i korist. Osvrnuo bih se i na fenomen volonterstva, možda niste ni svesni koliko ulivate nade da je naše društvo zaista humano, koliko svetla unosite u naš grad na jedan tih i suptilan način. Velika zahvalnost vama i molimo se da vas Gospod mnogostruko nagradi za vaš trud ljubav i izdržljivost - dodao je on.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Svetozar Putnik rekao je da su volonteri vodili brigu o najtežim pacijentima, kao i da je vrlo teško uklopiti šestočasovni rad na klinici sa drugim životnim obavezama.

- Klinika za kardiohirurgiju se trudi da ljudima izleči bolesna srca. U proteklih 9 meseci imali smo 1.200 bolesnika koji su operisani. Pomogli ste 200 medicinskih sestara i drago mi je što ste videli koliko je to težak i odgovoran posao. Vi imate i svoj posao i svoj život i pored ovoga što ste radili na klinici i to je jako teško uklopiti, samo mogu da zamislim kako je kada provedete 6 sati u nezi najtežih bolesnika i onda treba da nastavite sa vašim životom - poručio je on.

"Da vidite tu radost kada saznaju da mogu se pričeste"

Jedna od članica Verskog dobrovoljnog starateljstva opisala je momente koji su joj ostali najvividniji u sećanju, te je pojasnila da volonteri ne mogu pacijentima da pruže stručnu pomoć, ali mogu ljubav. Ona je navela da su pacijenti oduševljeni kada saznaju da mogu da se pričeste, a da ih medicinske sestre sa suzama u očima gledaju pred odlazak kući

- Motivisala nas je ljubav prema Bogu i bližnjem. Kada se pokazalo da je moguće ući iz crkve u zdravstvene ustanove, nije bilo dileme za sve nas da li ćemo ili nećemo, bilo je pitanje da li ćemo znati da priđemo pacijentu i prenesemo ljubav. Imamo divna iskustva sa vladikom i matuškom Zlatom, koja je sve ovo pokrenula. Našim ustanovama je potrebno takvo jedno odeljenje milosrđa pri SPC koje bi iz srca i duše pomoglo pacijentima, ali i zdravstvenim radnicama koji se raspadaju na radnim mestima. Mi ne možemo da im pomognemo stručno, ali možemo da presvučemo pacijnta, da ga stavimo u krevet, da razgovaramo s njim. Da vidite tu radost kada shvate da pre operacije mogu da se pričeste, to je nemerljivo ni sa čim. Sada već znamo kako funkcionišu. Kada uđemo u sobu i kažemo "pomaže Bog", njihove oči zasijaju i kažu "koliko ovo nisam čuo". Projekat je uspešan jer ljubav rukovodi s njim. Dešavalo se da idemo kući, a sestrama pune oči suza i pitaju nas "da li znate koliko ste mi pomogli" - opisala je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    13. februar 2024 | 12:44

    Kako ovi božiji volonteri( a i ministarkini) mogu da mi pomognu da na specijalistički pregled u Domu zdravlja ne čekam 3 meseca i da kod izabranog lekara didjem za manje od 3 dana. Kad bih to uspela, ne bi mi bila potrebna bolnica ( jer je prevencija zlatno pravilo) niti volonterska reč

  • JS

    13. februar 2024 | 12:23

    Koliko vidim, za svaki korak dr. Danice se ne pita niko od pacijanata. Samo se donese odluka, među prijateljima i to je to. Da nam otvorite, po jednu kockarnicu u svakoj ustanovi, pa da svi budu na broju???

  • Hm

    13. februar 2024 | 14:30

    Onima kojima su gordost i materijalna satisfakcija na prvom mestu, ne uče se dobroti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA