Vreme čitanja: oko 3 min.

Pogleda me očiju punih suza i pita samo jedno: Potresno iskustvo volonterke SPC sa Klinike za kardiohirurgiju

Vreme čitanja: oko 3 min.

. Javljaju se jedni drugima sa "pomaže Bog", a volonterima je najteže kada vide suzne oči medicinskih sestara

  • 3

Volonteri Verskog dobrovoljnog društva već devet meseci pomažu medicinskim radnicima na Klinici za kardiohirurgiju u Beogradu. Na predstavljanju ovog projekta u kojem učestvuje i Ministarstvo zdravlja, podelili su svoja dosadašnja iskustva, a jaedna od volonterki navela je da je pacijentima najpotrebnija ljubav, kao i da im mnogo znači mogućnost da se pričeste pre operacije.

- Motivisala nas je ljubav prema Bogu i bližnjem. Kada se pokazalo da je moguće ući iz crkve u zdravstvene ustanove, nije bilo dileme za sve nas da li ćemo ili nećemo, bilo je pitanje da li ćemo znati da priđemo pacijentu i prenesemo ljubav. Imamo divna iskustva sa vladikom i matuškom Zlatom, koja je sve ovo pokrenula. Našim ustanovama je potrebno takvo jedno odeljenje milosrđa pri SPC koje bi iz srca i duše pomoglo pacijentima, ali i zdravstvenim radnicama koji se raspadaju na radnim mestima. Mi ne možemo da im pomognemo stručno, ali možemo da presvučemo pacijnta, da ga stavimo u krevet, da razgovaramo s njim. Da vidite tu radost kada shvate da pre operacije mogu da se pričeste, to je nemerljivo ni sa čim - pojasnila je ona.

Kako je dodala, sada su već uspostavili sistem funkcionisanja. Javljaju se jedni drugima sa "pomaže Bog", a volonterima je najteže kada vide suzne oči medicinskih sestara.

- Sada već znamo kako funkcionišu. Kada uđemo u sobu i kažemo "pomaže Bog", njihove oči zasijaju i kažu "koliko ovo nisam čuo". Projekat je uspešan jer ljubav rukovodi s njim. Dešavalo se da idemo kući, a sestrama pune oči suza i pitaju nas "da li znate koliko ste mi pomogli" - opisala je ona.

Grujičić: Tu su da im pruže ruku i pomognu u najtežim momentima

Ministarka zdravlja, prof. dr Danica Grujičić zahvalila se volonterima na učešću, ali i dodala da je vrlo zadovoljna jer su u projektu učestvovali i studenti medicine koji će ovim putem naučiti da bez brige o pacijentu nema dobrog lekara.

Pravoslavni volonteri Foto: Telegraf

- Uvek sam govorila da lekari leče, ali da iskazana briga o pacijentu izlečuje. Od nedavno volonteri su zauzeli to mesto kod pacijenata, da im pomognu da urade ono što ne mogu sami, da im pruže ruku saosećanja. Projekat je zamišljen kao pilot projekat kojim smo želeli da isprobamo ovakav model pomoći na klinici za kardiohirurgiju gde zaista leže teški pacijen ti kojima je pomoć dragocena. Devet meseci koliko projekat traje i lekari i pacijenti imali su samo pozitivna iskustva, tako da mi je drago što smo započeli ovakvu vrstu saradnje između Ministarstva zdravlja i episkopije beogradsko-karlovačke uz blagoslov patrijarha Porfirija. Dok mi lečimo telo, vera leči dušu. Tako je i sa volonterima koje okuplja versko dobrovoljno starateljstvo, koje podjednako brižno vodi računa o svim pacijentima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Ovo je takođe velika pomoć medicinskim sestrama. Verujem da i na drugim klinikama postoji interesovanje, kao na primer u KBC Zemun. Posebno mi je drago što su zainteresovani i studenti medicine, jer bez saosećanja i razumevanja prema bolesnom pacijentu ne može se biti dobar lekar. Drago mi je i što su različitog uzrasta i veliko vam hvala - navela je ministarka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    13. februar 2024 | 13:25

    Ministarka bi trebalo da zna, da u ovoj zemlji ne postoje samo vernici SPC. Koliko se ovih dana iz štampe vidi, postoje i neke dve sekte? Šta radite povodom toga, ministarko, preduzimate li neke mere, da svaka šuša ne zaluđuje narod?

  • Лаза

    13. februar 2024 | 14:16

    Седамдесетих иосамдесетих на неурохирургији су радиле часне сестре.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA