Vreme čitanja: oko 3 min.

Beograđanki su svakog dana izlazile nove modrice na telu iz čista mira: Analiza krvi šokirala sve

I. A.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sve je slikala, uplašila se da ima ozbiljnu bolest, ali je doktor rešio misteriju

  • 9
Pregled nogu, doktor Foto: Shutterstock

Prvu modricu primetila sam pre mesec i po dana, na levoj nadlaktici, koja se pojavila potpuno iznenada. U prvi mah pomislila sam da je u pitanju neka fizička povreda, ali sam ubrzo shvatila da je to samo početak agonije, počinje priču za "Telegraf" Beograđanka Ana A. koja već izvesno vreme ne može da otkrije razlog pojave masnica po telu.

U narednih nekoliko dana, kako kaže naša sagovornica, nije obraćala pažnju na to da li ima novih promena na koži, sve dok jednog jutra nije primetila veću masnicu na butini.

- Opet sasvim iznenada, probudila sam se sa modricom na nozi. Opet sam pomislila da je od udarca. Na dodir bila je bolna, tako da sam bila sigurna da je to razlog. U narednim danima nisam puno obraćala pažnju sve dok se nije pojavila još jedna tamna ispod kolena. To je već bilo zabrinjavajuće, nastalja naša sagovornica, koja je ubrzo otišla lekaru radi provere.

S obzirom da modrice po telu uglavnom nastaju od povreda, mnogi preko ove pojave prelaze misleći da je nešto bezazleno, međutim, modrice mogu ukazivati na niz ozbiljnih bolesti, kao što je leukemija,tromboza i niz drugih zdravstvenih problema koje mogu biti životno ugrožavajuće.

- I dalje nisam pridavala veliku pažnju svim tim promena. Narednog dana pronalazila sam nove, prvo još dve male, a zatim i na listu noge primetila sam još jednu ogromnu. E to je bio već ozbiljan alarm koji me je naterao da odem u laboratoriju i odradim koagulaciju, krvnu sliku, ali i dopler nogu. Kada me je doktorka pogledala, rekla je da moram hitno hematologu i vaskularnom hirurgu. Što se doplera tiče, sve je u redu, dakle nema trombova u nogama, objašnjava Ana.

Analiza krvi šokirala sve

Kako je na dopleru utvrđeno da je sve u najboljem redu, ostalo je da se sačeka analiza krvi.

- Apsolutno odradila sam kompletnu krvnu sliku do najsitnijeg detelja, uključujući koagulaciju, D-dimer, sve što može na bilo koji način ukazivati na neki ozbiljan problem. Onda sam dobila informaciju da nijedan parametar ne iskače od normalnih vrednosti. Sve je u najboljem redu, saveršeno. Kada sam sa svim tim otišla hematologu, nije znao šta da mi kaže osim da mi postavi pitanje da li uzimam neku terapiju. Rekla sam da pijem lek za astmu, ali i dobro poznati antipiretik koji uzimamo bukvalno svi kada nas boli glava ili kada imamo povišenu temperaturu. Tako smo na kraju utvrdili da je od leka koji čak piju deca, kaže Beograđanka.

Zašto nastaju modrice 

Kako za Telegraf objašnjava dr Ljiljana Velkov, modrice na telu mogu nastati iz različitih razloga, dok s jedne strane imamo fizičke povrede, tu su i neka ozbiljnija stanja.

- Kada se modirice pojavljuju po telu, a ne govorimo o fizičkoj povredi, to stanje neophodno je odmah ispitati. Može se raditi o niskom gvožđu, ili o nekim ozbiljnijim hematološkim problemima, gde je svakako neophodan pregled specijaliste i kompletna analiza krvne slike. Ako svi parametri pokazuju da su vrednosti u redu, onda nema dileme da se sve to dešava od konzumiranja lekova. U takvim slučajevima se odmah prestaje sa terapijom i traži se alternativa, zaključuje naša sagovornica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata

    13. februar 2024 | 17:06

    Pa što ne napišete koji lek je žena pila da i drugi ljudi znaju ili obrate pažnju brufen ili neki drugi kafetin ili koji je lek u potanju

  • Zika

    13. februar 2024 | 16:41

    Treba izvući pouku iz ovog teksta. Hvala bogu kada se našao uzrok.

  • Zoran

    13. februar 2024 | 17:42

    Isti problem imam i sam. Pre nego sto poplavi fleka osetim na tim mestima gde ce biti kasnije plava fleka kao da me pecne i malo zaboli sutradan pogledam plava fleka, prvo sam takode pomislio mozda sam se negde udario a da neznam. Kucni doktor me poslo kod dermatologa radi plavih fleka na rukama i nogama, medutim dermatog tvrdi da to nema nista sa kozom nego je nesto klinicki. Izvadili su mi krv da kontrolisu krvna zrnca, sve uredu. Sad su rekli kad se opet pojavi fleka da dodem da mi naprave biopsiju ( ako se tako kaze ) Kucni doktor nezna od cega moze biti. Interesantno, sad trenutno nema nijedne fleke.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA