Vreme čitanja: oko 1 min.

Zimi se bliži kraj! Medvedi izašli i na Zlatiboru, svuda ostavili tragove šapa

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Verovanje kaže, ako je danas sunčan dan i oni izađu iz jazbine, a uplaše se svoje senke, te se vrate nazad, zima će potrajati još sest nedelja

  • 0
Medvedi izašli i na Tari Foto: Telegraf

Po narodnom verovanju, na Sretenje, kada se sreću zima i leto, "gorski car" može da predvidi kakvo nas vreme očekuje. Na Zlatiboru su najavili kraj zime.

Na stope medveda, proteklih dana, nailazili su žitelji zlatiborskih sela, pa iako se sa njim nisu sreli oči u oči, sudeći po tragovima, svakodnevno kruže obroncima Tornika i Murtenice.

Iako su brda, kojim se oni kreću, pretežno na preko 1000 metara nadmorske visine, snega je ostalo na retkim, osojnim mestima, uz šumarke, na kojima su najčešće i viđeni njihovi tragovi. Ponegde ih ima i u blatu.

- Često smo tokom decembra i januara, kada se uputimo u Tornik, viđali tragove, ima ih i sada, ali srećom nisu silazili u selo i pričinjavali štetu ljudima. Do sada smo verovali senci na Sretenje, ali sada ni to nema pravila, nisu zime kao što su bile, sve se promenilo. - rekli su nam planinci u selu Dobroselica.

Verovanje kaže, ako je danas sunčan dan i oni izađu iz jazbine, a uplaše se svoje senke, te se vrate nazad, zima će potrajati još sest nedelja. Ukoliko ne vide senku, izađu da potraže hranu, zimi je kraj. Obzirom na to da je zima do sada bila nezapamćeno blaga, bez snega i mrazeva, pitanje je da li su medvedi i legali u jazbinu.

- I pored blage zime najveći broj medveda je u hibernaciji. Ženke koje u toku zime donose mladunce na svet retko prekidaju zimsko mirovanje i izlaze iz brloga. Zbog obilja hrane koja im je u toku zime dostupna na hranilištima za drugu divljač medvedi i zimi izlaze da se hrane - rekao je Milun Melović iz Lovačkog udruženja "Zlatibor" Čajetina.

Podsetimo, medvedi Miša i Uroš su danas izašli i u Beo Zoo-vrtu i od zore provode vreme na suncu. 

(Telegraf.rs / B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA