Vreme čitanja: oko 2 min.

Obrazovni program treba da sadrži istoriju Kragujevca: Ministarka prosvete uputila važnu poruku

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatram da obrazovni programi treba da imaju inicijalne informacije iz istorije Kragujevca, vremena koje danas slavimo i Prvog srpskog ustanka, dodala je

  • 1
Dete, deca, čitanje, pisanje Foto: Pixabay

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović rekla je danas, tokom obeležavanja Dana državnosti u Kragujevcu, da istorija koju đaci u školama uče treba da bude vezana za Kragujevac i vrednosti koje baštinimo.

"Na današnji dan ne sećamo se samo hrabrosti koja je sigurno potrebna kao odgovor na mnoge izazove, već i mudrosti. Sećamo se koliko demokratije ima u našim dušama i u našim precima. Ne smemo izneveriti ni hrabrost ni mudrost, kao ni sklonost ka demokratiji, ni razmišljanje o svakom pa i onom najobičnijem čoveku koji je tretirao pitanje pozicije kroz Sretenjski ustav. Smatram da obrazovni programi treba da imaju inicijalne informacije iz istorije Kragujevca, vremena koje danas slavimo i Prvog srpskog ustanka", poručila je ministarka prosvete u Kragujevcu, povodom Dana državnosti.

Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu prisustvovao je i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, koji je novinarima rekao da Srbija na pravi način obeležava svoj dan, jer su na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, predstavnici Vlade Srbije bili prisutni u više gradova u Srbiji na brojnim manifestacijama koje traju tri dana.

"Spremamo se za postavljanje kamena temeljca za izgradnju velikog 'Inovacionog distrikta'. U petak, 23. februara spremamo se za taj veliki događaj u Kragujevcu, koji predstavlja nadogradnju državnog 'Data centra', koji smo izgradili 2019. godine i tako pokrenuli proces digitalizacije. Uspeli smo da Kragujevac pretvorimo u jedan veliki IT centar. Sada, u sklopu programa 'Srbija 2027', u okviru kojeg ćemo značajno raditi na modernizaciji i digitalizaciji, krećemo sa izgradnjom 'Inovacionog distrikta', koji će se prostirati na više od pet hektara", naveo je Jovanović.

Kako je najavio, najpre se kreće sa izgradnjom objekta koji će služiti za smeštaj zaposlenih u velikim IT kompanijama koje zakupljuju prostor u Data centru, a tu se planira i laboratorija za Nacionalni centar za informacionu bezbednost.

"Takođe, na tom prostoru će se nalaziti i peti po redu 'Naučni park' u Srbiji. Tu će biti mesto susretanja mladih talenata, akademskog sektora, startapova i svih koji rade u Kragujevcu na novim tehnologijama", najavio je Jovanović.

Predsednik Privremenog organa Grada Kragujevca Nikola Dašić istakao je, nakon svečanosti obeležavanja Sretenja u Kragujevcu, da današnje generacije menjaju Kragujevac i Srbiju u dobrom smeru kroz hrabre poteze i da je to ono što nekadašnju prestonicu Srbije, grad Kragujevac, čini boljim, naprednijim i modernijim.

"Upravo kako nas je Sretenjski ustav u ono vreme činio jednakim sa jednom Francuskom, Belgijom, ispred svih ostalih evropskih država, tako danas svi projekti koje realizujemo, poput Inovacionog distrikta, nas stavljaju u red sa najnaprednijim državama sveta. U tom smislu, smatram da ova generacija na dobar način baštini vrednosti koje su nam postavili Vožd i Knjaz i svi ti hrabri ljudi iz naše istorije", rekao je Dašić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    15. februar 2024 | 16:37

    Mi obrazovni program imamo na TV Pink,sta ce i gde bolje omladina naučiti bilo gde nego sto moze na TV pink

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA