Vreme čitanja: oko 3 min.

Više opomena nego kazni zbog nevakcinisanja dece u Srbiji: Tek svaka četvrta presuda osuđujuća

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako roditelj ne plati kaznu, prekršajni sud ima dve mogućnosti – da novčanu preinači u zatvorsku kaznu ili da donese rešenje o zapleni dela zarade

  • 7
Vakcine, vakcinacija dece, kazne Foto-Ilustracija: Shutterstock

Zbog nevakcinisanja dece po obaveznom kalendaru vakcinacije tek svaka četvrta presuda u Srbiji je osuđujuća. 

Naime, od 2020. godine nešto više od 240 stiglo je do Prekršajnog suda u Beogradu a tek svaka četvrta presuda bila je osuđujuća.

"U 23 sudska predmeta izrečene su novčane kazne od 5.000 do 60.000 dinara. U 25 izrečena je samo opomena. U devet, osuđujuća presuda preinačena je u rešenje o obustavi postupka, dok je u jednom sudskom predmetu osuđujuća presuda preinačena u oslobađajuću", saopštili su iz Prekršajnog suda u Beogradu za RTS.

Ako roditelj ne plati kaznu, prekršajni sud ima dve mogućnosti – da novčanu preinači u zatvorsku kaznu ili da donese rešenje o zapleni dela zarade.

Koliko roditelja je tako kažnjeno, ne zna se. Sudeći po širenju gotovo iskorenjenih bolesti velikog kašlja, malih boginja - nedovoljno.

Kao što je Telegraf.rs već objavio dečak (8), učenik drugog razreda Osnovne škole u Beogradu, koji je oboleo od malih boginja, potvrdio je sumnje da u Srbiji ima dece koja nisu vakcinisana nijednom vakcinom od rođenja, iako su one obavezne po kalendaru imunizacije.

Kazne do roditelja, koje propisuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, retko kad stižu, a i kada se to dogodi one su niske.

Kako je u intervjuu za Telegraf.rs objasnila načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu dr Slavica Maris, ukoliko pedijatar odnosno Dom zdravlja pozove roditelja, a on odbije da se dete vakciniše, lekar u obavezi da napiše prijavu protiv tog roditelja.

- Ta prijava se prosleđuje Republičkoj sanitarnoj inspekciji, a onda oni preduzimaju korake iz svoje nadležnosti. Sledi tužba, ide se na sud, koji donosi kaznu. Uglavnom je to novčani iznos u pitanju - objasnila je dr Maris za Telegraf.rs.

Radi se o prekršajnim kaznama.

Naime, stav 6, član 85, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta po članu 32.

U članu 32 jasno piše da obavezna imunizacija ne može da se odbije ukoliko za to ne postoje opravdani razlozi.

- Obavezna imunizacija je imunizacija lica određenog uzrasta, kao i drugih lica određenih zakonom, koju lice koje treba da se imunizuje, kao ni roditelj, odnosno staratelj ne može da odbije, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije - navodu se u članu 32 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Vakcina vakcinacija korona dete tinejdzer Foto: Shutterstock

Najpre se precizira se da je imunizacija obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B, i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Podsećanja radi, deca koja nisu vakcinisana ne bi trebalo da se prime ni u vrtić a ni u školu po zakonu, ali sa druge strane, školovanje je obavezno.

Pedijatri su unazad nekoliko dana počeli da odbijaju da izdaju potvrde za vrtić ukoliko deca nisu potpuno vakcinisana. Dok oni to rade pojavljuse slučaj dečaka od 8 godina koji ima morbile a ni vakcinu BSŽ.

Dr Maris kaže da nam se iz godine u godinu povećava broj nevakcinisane dece, pa se suočavamo sa bolestima koje smo odavno iskorenili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    18. februar 2024 | 07:49

    Vakcinacija treba da bude stvar slobodnog izbora. Vakcina navodno štiti vakcinisanog od bolesti. Tako su bar pričali kad sam ja bio dete. Sada kažu da i vakcinisan može da oboli, ali će imati blaži oblik bolesti. OK, onda je na meni da rizikujem da li ću imati blaži ili jači oblik bolesti. Inače vakcine nisu obavezne u mnogim evropskim zemljama. Nisu obavezne u Velikoj Britaniji, Irskoj, Portugaliji, Španiji, Islandu, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj, Holandiji, Danskoj, Austriji, Švajcarskoj, Rumuniji, Rusiji, Belorusiji i Litvaniji. Zašto bi onda bile obavezne kod nas? Mi smo kao napredniji od Švajcaraca, Britanaca ili Šveđana?

  • Vvcc

    18. februar 2024 | 10:28

    Pre vise decenija roditelji su vodili decu u posetu kod drugara koji dobije boginje, da stekne sto pre imunitet, opusteno i sa osmehom. Danas drugari prijavljuju one koji dobiju boginje, beze od njih u strahu da ne umru jer oni su vakcinisani i ne smeju medju decu da se ne bi zarazili. Nema igre, deci stavljaju mac u ruke da sude svima oko sebe...

  • Janko

    18. februar 2024 | 15:20

    Ne mora u Austriji nijedna vakcina da se primi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA