Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže novo pogoršanje: Kiša će prvo zahvatiti ovaj deo Srbije, a evo koje predele će zabeleti i sneg

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovog prepodneva širom Srbije je promenljivo oblačno

  • 0
Vremenska prognoza, mapa Srbije, kiša Foto-kolaž: Telegraf.rs, Pixabay

Nakon veoma toplog vremena i temperatura i do 18°C, drugi dan vikenda doneo je blago zahlađenje i niže temperature za pet do sedam stepeni. Današnji dan doneće manju stabilizaciju, ali ne i zadugo.

Jutros je u većem delu Srbije bilo i slabog mraza, uz temperature koji stepen ispod nule, dok je u Beogradu sa 7°C bilo znatno toplije jutro.

Ovog prepodneva širom Srbije je promenljivo oblačno, dok je u Beogradu i u centralnim predelima Srbije vedro, ali sledi umereno povećanje oblačnosti.

Trenutne temperature kreću se od 4°C na jugoistoku do 10°C na severu Srbije, u Beogradu je 12°C.

U Srbiji će tokom dana biti promenljivo oblačno i suvo, uz slab jugoistočni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 10 do 15°C.

U toku večeri do Vojvodine se očekuje prodor oslabljenog hladnog fronta, povremeno sa kišom. Ovaj oblačni sistem uz hladni front tokom noći nastaviće put dalje na jug preko severa Srbije, povremeno sa kišom, slabog do umerenog intenziteta.

Već u utorak tokom jutra padavine na severu Srbije će prestati i delimično će se i razvedriti, dok se južnije od Save i Dunava, odnosno južno od Beograda očekuju padavine.

Dakle, u utorak će na severu Srbije biti suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim predelima promenljivo oblačno, u južnim, centralnim i zapadnim predelima povremeno sa slabom kišom, na planinama sa slabim snegom.

Sneg se očekuje uglavnom na planinama jugozapadne Srbije, pa bi se tako zabeleleli predeli iznad 1000 metara. Kasnije tokom dana slabog snega bilo bi i na planinama južne i jugoistočne Srbije.

Na severu Srbije padavine u utorak se ne očekuju, osim na jugu i istoku Banata gde bi nakon vedrog prepodneva, posle podne bilo promenljivo oblačno, uz kratkotrajnu kišu ili pljusak.

Maksimalna temperatura biće od 8°C na jugoistoku do 14°C na severu Srbije, u Beogradu do 12°C.

Inače, prodor hladnog fronta neće biti toliko izražen nad Srbijom, tako da neće doneti bitniji pad temperature vazduha, niti značajnije padavine, ali će usloviti da vetar bude u skretanju na severozapadni, pa će u noći između ponedeljka i utorka i u utorak duvati pojačan severozapadni vetar, naročito u Vojvodini, na istoku Srbije i na planinama.

Utorak će doneti izraženije severnije strujanje i priliv još malo svežije i hladnije vazdušne mase.

U Srbiji i u sredu promenljivo oblačno vreme, tek ponegde sa slabim padavinama, a i temperatura vazduha biće bez bitnije promene.

Od četvrtka osetno toplije, uz temperature iznad 15°C, u petak i do 20°C, a očekuje se i pojačanje jugoistočnog vetra. Vikend će doneti oblačno vreme, povremeno i kišu, naročito u subotu.

Dakle, do kraja februara ne očekuje se značajnije zahlađenje, niti zahlađenje nalik zimskom sa snegom u nižim predelima.

Kada je reč o snežnom pokrivaču na planinama, ima ga samo na jugu i jugoistoku Srbije iznad 1200 metara nadmorske visine, uglavnom 10 do 20 cm, a najviše ga ima na Kopaoniku 22 cm.

Utorak će planinama jugozapadne, južne i jugoistočne Srbije doneti 1 do 5, lokalno i 10 cm snega i tako zabeleti i one planine koje su trenutno bez snežnog pokrivača, ali uglavnom iznad 900-1000 metara nadmorske visine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA