≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovcu Belu usmrtila zmija otrovnica usred zime, a ona samo što se ojagnjila: Detalji koji bi svakoga rastužili

E. T.

Vreme čitanja: oko 3 min.

U nadi da sačuvaju i izleče ovcu, odmah su pozvali veterinara, koji je i došao, pa sa lekovima i inekcijama pokušavao da joj pomogne

  • 2
Zmija ubila ovcu Foto: Telegraf.rs

Nesvakidašnji incident kada je zmija otrovnica ujela ovcu i time je usmrtila u selu Negbina, kod Nove Varoši, u domaćinstvu Petra Ćirovića zaprepastio je sve, a da situacija bude još tragičnija ovca Bela iza sebe ostavila je malo jagnje koje je pre mesec dana donela na svet.

- Uveče, kada smo namirivali, primetili smo da sa ovcom nešto nije u redu, izdvajala se od ostalih i najviše ležala. Čim smo joj prišli, supruga i ja, videli smo otok na vimenu, a zatim i mesto ujeda. Sve nam je odmah bilo jasno, osim otkud zmija u februaru, ali usled ovakvih dnevnih temperatura, koje ne priliče zimi, ni to nije čudno - priča nam domaćin Petar.

U nadi da sačuvaju i izleče ovcu, odmah su pozvali veterinara, koji je i došao, pa sa lekovima i inekcijama pokušavao da joj pomogne. Međuvremenu su pozvali i komšiju, koji zna da "zavarči" ranu, kao što se nekada lečila stoka ujeda, kada nije bilo veterinara, kao danas, ali na žalost ovci nije bilo spasa. Drugi dan nakon susreta sa otrovnicom uginula je u štali.

- Trudili smo se da joj pomognemo da preživi, ne bi li se izborila sa otrovom i ponovo stala na svoje noge. Ali na žalost...! Teško seljak podnosi gubitak bilo kod grla stoke, jer se sa njima srodi isto kao i sa ljudima - objašnjava Ćirović.

Ipak, sreća u nesreći je, što se Bela, kako su je domaćini zvali, ojagnjila pre oko mesec dana, pa je jagnje stasalo i tek počelo pomalo da jede žito i sitno seno, pa će ga Petar, sa suprugom Milenom, odgajiti i upotpuniti mu gubitak majke.

Po predpostavci domaćina, ovcu je dok je pasla tek po neku nedavno izniklu travku, na bregu, nedaleko od kuće Ćirović, ujela zmija, ili je ovca legla na nju, pa se zmija samo - odbranila. Ćirovići je nisu videli, ne znaju o kojoj je otrovnici reč, ali su ovih dana posebno oprezni da se ponovo ne pojavi.

Ne pamti se u selima pod Murtenicom da je ikada zmija u zimskim mesecima ujela nekom nešto od stoke, pa su ovom pričom o sudbini Perove ovce, začuđeni žitelji ovog sela, kao i sam domaćin. Pitaju se, kakav li je to znak, kakvo će biti leto, da li će opstati letina i usevi?

Sela u ovom delu novovaroške opštine, inače, nisu poznata po zmijama, reljef čini brdsko - planinska oblast, pa nema toliko kamenjara i mesta koja su pogodna za zmije. Dešavalo se, kažu, tokom leta da poskok ujede sitnu stoku ili psa (ovčara) koji ide za ovcama, ali u većini sličajeva su preživljavali, što i ne čudu, jer je leto. Seoska dvorišta od zmija najbolje brani pernasta živina, a u ovim planinskim selima najčešće kokoške.

Pre dve godine, na Sretenje, zmija se pojavila u selu Miševići na Zlataru, i to na snegu, a ove godine planinari su ih nedavno viđali na Torniku. Nisu pričinjavale štetu, po malo se sunčale, prolaznicima poslužile za fotografiju, a ovo je prvi primer u novovaroškom kraju što se tiče ujeda zmije u zimskom periodu.

U svom domaćinstvu, Petar i Milena, pored stada ovaca, gaje i četiri krave, čije mleko domaćica prerađuje u sir i kajmak, kog kupcima nikad dosta. Petar je i zaposlen u Užicu, ali svakodnevno stiže na imanje, a najviše posla oko stoke je na Mileninim plećima. Obećavaju da će u odgajanje jagnjeta nastradale ovce uložiti dodatan trud, dok ne stasa i ne nasledi majku.

(Telegraf.rs/B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RSV

    19. februar 2024 | 16:59

    Kad se ovako nesto desi ,uzme se igla koja se sterilise zatim se izbocka mjesto gdj je ujed sto vise uboda od igle to je bolje.Posto sam rodjendan u Dalmaciji obicno bi kamenom pritiskali ubod i oko uboda tako da bi ovce ili ostala stola prezivljavala.Ali bi par dana bolovali.

  • 🐑

    19. februar 2024 | 17:52

    ,,Usred zime,,???? Koje zime?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA