Vreme čitanja: oko 2 min.

Sa čuvenog Mosta ljubavi uklonjen određeni broj katanaca: Od njih će izliti bistu najromantičnije pesnikinje

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako su naveli iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje, određeni broj katanaca se jednostavno mora povremeno skinuti, pre svega, zbog bezbednosti

  • 4
Most ljubavi, Vrnjačka Banja Foto: Telegraf.rs

Sa Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji nedavno je skinut određeni broj katanaca koje zaljubljeni kače želeći da tako i simbolično zaključaju svoju ljubav. Kako navode iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje, katanci se jednostavno moraju povremeno skinuti, pre svega, zbog bezbednosti.

Most, navode, nije ni projektovan, a ni zamišljen za ovu namenu, pa ne bi bio bezbedan za korišćenje.

"Vremenom je most postao turistička atrakcija, ne samo mladim već i starijim zaljubljenim parovima zato se posebno mora voditi računa o bezbednosti. Skinuti katanci se ne bacaju već se deponuju, a potom se sa njih odvaja materijal koji će, kada se za to steknu uslovi, biti iskorišćen za izlivanje bronzane biste Desanke Maksimović. Zamisao je da njena bista bude postavljena kraj ovog mosta", rekao je za Novosti Goran Karavesović iz vrnjačke TO.

Zašto baš Desanki Maksimović? Čuvena pesnikinja je naime, tokom boravka u Vrnjačkoj Banji čula legendu o ljubavi mlade učiteljice Nade i srpskog oficira Relje. Tragičnu ljubav je bila inspiracija za pesmu "Molitva za ljubav“.

Prema legendi, Nada i Relja su se silno zavoleli i jedno drugom obećali. I kako to obično biva, rat ih je razdvojio. Prvi svetski rat je Relju odveo u Grčku gde se on zaljubio u Grkinju. Njom se i oženio i ostao da živi u Grčkoj. Na Nadu ni posmislio nije, makar pismo da joj napiše. Misleći da će joj se verenik ipak jednog dana vratiti, učiteljica Nada ga je godinama uzalud čekala i tugujući za svojom ljubavlju iskopnela do smrti. Otprilike u to vreme je nastao običaj devojaka da za metalnu ogradu mosta „zaključavaju“ svoju ljubav katancima, da ne bi prošle kao Nada.

Tradicija "zaključavanja" ljubavi  vremenom je pala u zaborav, ali je pre gotovo dve decenije obnovljena.

Na mostu se svake godine održavaju i manifestacije "Poljubi me“ na Dan zaljubljenih, kao i "Desankin dan", 16. maja, na dan kada je rođena pesnikinja.

(Telegraf.rs)

Video: Održano takmičenje u najdužem poljupcu u Vrnjačkoj Banji: Ljubili se 35 minuta na mostu ljubavi

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    21. februar 2024 | 06:16

    Sad ce ti ciji su katanci sklonjeni da se razvedu 100%

  • Panonski bajker

    21. februar 2024 | 12:30

    Ljubav je ko krtica slepa, i kad mladi progledaju, razvod je neminovan.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA