≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dijagnostikovan novi slučaj malih boginja u Beogradu: Oboleo još jedan dečak od 4 godine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je deveti slučaj od 6. februara u Beogradu, a deseti u Srbiji

  • 8
Morbili, male boginje Foto: Shutterstock

U Beogradu je danas dijagnostikovan novi slučaj malih boginja.

One su potvrđene kod dečaka od 4 godine.

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje, on je vakcinisan MMR vakcinom, i ima blagu kliničku sliku.

Ovo je deveti slučaj od 6. februara u Beogradu, a deseti u Srbiji.

U Beogradu su i jutros potvrđena dva nova slučaja zaražavanja - majka (48) i sin (4).

Kako nam je rečeno u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu, dete nije vakcinisano MMR-vakcinom, dok majka jeste.

Prvi slučaj obolevanja u ovoj sezoni od morbila potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka, čija se majka najpre zarazila u inostranstvu.

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

- Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana. Nakon toga dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa - vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci. Nabrojani simptomi traju 2 do 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature, preko 40 stepeni i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete - objasnili su za Telegraf.rs u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, kada je još uvek bez tegoba, 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - kažu u Zavodu za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mirjana

    21. februar 2024 | 14:20

    Ja ovo ne razumem, kako male boginje mogu da stvore toliki problem. necu da branim nikoga ali i nasa generacija koja je primila sve moguce vakcine pa je dobijala boginje. Odlezis dve nedelje i nikom nista, sada je odjenom problem.Moje licno misljenje je da su nam deca "kilava" i to prvenstveno zbog ishrane jer nece nista da jedu... bas sam ja mogla babi da kazem da necu da pojedem grasak ili boraniju ili bilo sta od povrca. Ucite decu da jecu voce i povrce a ne samo grickalice.

  • Ma

    21. februar 2024 | 14:42

    Samo vi deci dajte obavezno telefone u ruke, sendviče i neka ih, biće oni dobro!!!! Ee moji roditelji, al ste zalutali!!! Peti razred devojčica nadogradila nokte!!!! O čemu više pričate????? Mamu odma u psihijatriju.

  • Doca

    21. februar 2024 | 14:14

    Naplatiti "roditeljima" ako ih možemo nazvati tako sve troškove lečenja deteta. Da li su deca kriva zbog gluposti i neznanja (ne mogu reći roditelja)?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA