Vreme čitanja: oko 1 min.

Ima li opasnosti po Srbiju? Oglasio se Direktorat za bezbednost o curenju radioaktivnog materijala u Rumuniji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oni su naglasili da o ovom događaju nema zvaničnog saopštenja rumunskog regulatornog tela za radijacionu i nuklearnu sigurnost

  • 3
Radioaktivnost Foto:Shutterstock

Večeras je objavljena vest da u okolini Temišvara u dvorištu javne ustanove curi radioaktivni materijal. S obzirom na to da se Temišvar nalazi nedaleko od Srbije, oglasio se i Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Oni su naglasili da o ovom događaju nema zvaničnog saopštenja rumunskog regulatornog tela za radijacionu i nuklearnu sigurnost.

"Prema dostupnim informacijama, u temišvarskom Institutu za radijacionu higijenu prilikom redovnih merenja otkrivena je povišena radioaktivnost na ovoj lokaciji. Rumunski ekspertski timovi utvrdili su da je povišena radioaktivnost lokalnog karaktera i da nema opasnosti po stanovništvo u okolini. Automatske merne stanice u našoj zemlji nisu zabeležile povećanje radioaktivnosti. Direktorat za radijacionu i nukelarnu sigurnost i bezbednost Srbije nastavlja da prati situaciju i redovno izveštava javnost", stoji u saopštenju.

Podsetimo, vlasti iz Bukurešta skenirale su celu oblast. Do curenja je došlo na institutu za radiacijonu higijenu. Ovo područje je odmah izolovano i trenutno se vrši monitoring kako bi se utvrdilo da li je nivo radijacije iznad dozvoljenih granica.

U ovom trenutku ne postoji rizik po stanovništvo.

Vlasti će sprovesti detaljnu istragu kako bi utvrdili kako je došlo do curenja radioaktivne supstance.

(Telegraf.rs)

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    22. februar 2024 | 07:13

    Naši prate situaciju-čitaju dnevnu štampu,možda će nešto da piše? A da odu u banat sa aparaturom i da sami izmere radioaktivnost? Verovatno nit ima ko da zna,niti imaju čime...

  • Pikac

    22. februar 2024 | 00:32

    Našim " stručnjacima" ne verujem ništa!! Žalosno, poverenje u državu ( Ljude koji vode nasu prelepu zemlju) Poverenje je minus deset!

  • Sasa

    22. februar 2024 | 01:20

    Znat ce se za koju godinu kao i uvek, do tad nista ne brinite to je samo radioaktivni material 😉

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA