Vreme čitanja: oko 5 min.

Srpski antivakseri luduju: Tvrde da su vakcinisana deca besna i hiperaktivna, pominju i sredstvo za čišćenje

Vreme čitanja: oko 5 min.

Roditelji koji su okoreli protivnici vakcina smatraju da su deca razvila nove nuspojave, a šire i razne teorije o lečenju istih putem biljnih "tečnosti"

  • 7
Antivakseri Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock, facebook

Posle šest vakcina dete mi je postalo hiperaktivno i ima intenzivne emocije, napisala je jedna majka u antivakserskoj grupi, koja okuplja istomišljenike, koji ne prežu ni od čega pa tako iznose lažne tvrdnje o vakcinaciji. 

Da stvar bude gora, ona ostale roditelje moli za savet kako da svoje dete "očisti od vakcina", a saveti koje je dobila su neverovatni.

- Od čega da krenemo u čišćenju od nekoliko vakcina kod sina koji ima godinu dana i osam meseci? Ponašalje koje ispoljava liči na hiperaktivno i preterano intenzivno emocionalno reaguje. Koji protokol treba da kupimo i da li ga možemo u Srbiji nabaviti i gde možemo nabaviti sredstvo za čišćenje organizma? Ostale vakcine neće primiti, nisam uspela da se izborim na vreme da ih ne primi - napisala je ona.

Antivakseri o posledicama vakcina Printscreen Facebook

Ostali roditelji, koji su takođe okoreli protivnici vakcinisanja dece, dali su joj nekoliko saveta kome da se obrati. Ipak, još više zabrinjava činjenica da su se i oni priključili u nabrajanju siptoma koje su deca "razvila" nakon primanja vakcine. Ipak, kako tvrde, mnogi od simptoma podsećaju na "tantrume", koji predstavljaju intenzivne izlive emocija kod male dece.

5 novih "nuspojava" prema antivakserima

Kako navodi većina roditelja, najčešće "nuspojave" nakon vakcinacije su promene raspoloženja kod dece. te se javlja i hiperaktivnost, intenzivne emocije poput, besa, ali i visok testosteron, kao i nemogućnost govora i invaliditet.

Najveći broj roditelja hvata se za ispoljavanje jakih emocija kod dece, te za to krive vakcine. Ipak, emocije koje opisuju potpuno su normalna stvar kako kod dece, tako i kod odraslih ljudi. Kako pojašnjavaju psiholozi i psihijatri širom sveta, tantrumi su jedan od najčešćih oblika problematičnog ponašanja male dece, sa tendencijom opadanja njihovog intenziteta kako dete stari.  Za malo dete, napadi besa mogu se smatrati normalnim, pa čak i merilima razvoja snage karaktera.

Ipak, ima i onih koji su spominjali visok nivo testosterona, a čak nudili i rešenje za njegovo smanjenje.

Iako su pojedini roditelji pokušali da objasne da se tantrumi ne dobijaju od vakcinacije, većina njih je stvorila svoju teoriju, te se pitaju šta se detetu dogodi da ima promene raspoloženja.

- Gospođo dete ima tantrume, naučite se emocionalnoj inteligenciji i pružite mu utehu, molim vas ovo nema nikakve veze sa vakcinom već sa emocionalnim razvojem i spajanjem leve i desne hemisfere mozga! Regulisanje emocija! - napisala je jedna žena, dok je na to dobila odgovor: 

Antivakseri o posledicama vakcina Printscreen Facebook

- Kad znate da nije od vakcine, šta je prouzrokovalo da tako dete reaguje na situacije i događaje u njegovom tek započetom životu, šta mu se to toliko nakačilo na tanane nerve i zagušilo limfu pa ne može da bude normalnog ponašanja....histerija i frustracija dece je zbog prekomernog otrova u organizmu, a njihovi organi i imuni sistem nisu dovoljno razvijeni (ili ih je nešto ukočilo u razvoju), pa ne mogu da eliminišu veliku količinu otrova....jedan od otrova koji im se nameće jesu i vakcine.... - napisala je druga majka.

- Jeste li vi normalni, znate li šta se danas ubrizgava deci, znate li da vlada epidemija autizma o kojoj se ćuti - navela je ona. 

Čišćenje organizma od vakcina biljkama 

U komentarima ispod ove objave pojavilo se mnoštvo saveta na koji način se dečiji organizam "čisti" od vakcina, a sudeći po njihovim iskustvima, mnogi su ga i iskušali. Tako, većina roditelja preporučuje neproverene Fejsbuk i Instagram naloge nadrilekara koji prave razne "šejkove", "napitke" i "tečnosti", a koje navodno čiste organizam od teških metala.

Deluje da je među antivakserima najpopularniji jedan Instagram nalog  koji se bavi "proizdvodnjom" tečnosti od biljaka koje čiste organizam od "otrova". Samo jednim pogledom na profil ove osobe, vide se fotografije prirodnih sastojaka, ali i cenovnik, koji je prilično papren.

Antivakseri o posledicama vakcina Printscreen Facebook

- Napravili smo 3 paketa čišćenja organizma gde svako može da odluči koji želi, shodno svojim mogućnostima, zdravstvenim problemima ili jednostavno ako postoji želja za malim čišćenjem kako bi se ojačao imunitet i sanirala šteta nezdravih životnih navika u skorijem prethodnom periodu - stoji u opisu fotografije na kojoj je predstavljen cenovnik usluga pomenutog čoveka.

Kako navodi, postoje tri paketa, a najefikasniji je onaj pod nazivom "temeljno čišćenje organizma". Cena paketa iznosi "skromnih" 30.000 dinara.

Pored čišćenja organizma, on na svom profilu "edukuje" pratioceo tome kako je ultrazvuk štetan za bebe, ali i o raznim "tajnama" medicine koje ne smeju da se saznaju u javnosti.

Miroljub Petrović bez komentara

Povodom novih tvrdnja roditelja o "nuspojavama" kontaktirali smo i Miroljuba Petrovića koji je u javnosti poznat kao radikalni antivakser, koji ne samo da se protivi vakcinaciji već i mnogim drugim spasonosnim metodama u medicini.

Miroljub Petrović Printskrin: Youtube/Jutarnji Program TV HAPPY

Ipak, Petrović je na naše pitanje o tvrdnjama pojedinih roditelja spustio slušalicu.

Podsetimo, Petrovića smo kontaktirali i nakon smrti četiri bebe od velikog kašlja u Beogradu, na šta nam je rekao da "nema šta da izjavi za naš medij".

Sve veći broj obolelih malih boginja u Srbiji, pedijatri češljaju vakcinalne kartone 

U Beogradu je danas prijavljena epidemija malih boginja, a jutros su u prestonici potvrđeni novi slučajevi obolevanja od morbila. Oboleo je muškarac od 46 godina i dete od 3.

Zajedno sa njima, od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj morbila, do danas su one potvrđene kod ukupno 11 osoba.

I muškarac i dete su hospitalizovani u bolnici, radi izolacije i praćenja. Male boginje su do sada potvrđene u ovoj sezoni u Beogradu, Novom Sadu i Staroj Pazovi.

Zbog ponovne pojave velikog kašlja i malih boginja, pedijatrima u domovima zdravlja naložena je vanredna revizija vakcinalnih kartona.

Kako je saopšteno iz Instituta za javno zdravlje "Batut", najbolja preventiva malih boginja jeste MMR vakcina. Tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа. Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2020. gоdini iznоsiо је 78,1%, а u 2021. gоdini svеgа 74,8 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 22. februar 2024 | 21:20

    Koje su ove budaletine sto pricaju ovakve stvari … kaznite ih vise da prestanu da pricaju gluposti. Svako krivicno da odgovara za lazi koje sire

  • Krusko Medo

    23. februar 2024 | 02:08

    Nijedna vakcina koja je džaba NEVALJA mojoj ih deci neće dati,dokazali su u koroni kolko su vakcine potrebne umiru ljudi i dan danas od korone i vakcine protiv iste

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA