Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo u Beogradu se ispituje 29 sumnjivih slučajeva na morbile: Zbog epidemije 2 mere se moraju sprovesti

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Od 7. februara je i pooštren nadzor

  • 0
male boginje, morbili Epidemija Foto: Shutterstock

U Beogradu je juče prijavljena epidemija malih boginja aepidemiolog i načelnik jedinice za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Ivana Begović Lazarević povodom toga kaže da najbitnije da se intenzivira revizija vakcinalnih kartoteka i da se u što kraćem roku obavi vakcinacija dece koja ili uopšte nisu vakcinisana ili nisu primila drugu dozu.

Od 6. februara, kada je prijavljen prvi slučaj, pa do danas, na teritoriji Beograda je utvrđeno 29 sumnjivih slučajeva, koji se i dalje ispituju, a registrovano je 11 obolelih.

"Epidemiju prijavljuje teritorijalno nadležni zavod, na čijoj teritoriji su registrovani slučajevi, a proglašenje epidemije je u nadležnosti Ministarstva zdravlja, odnosno ministra zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut", navodi doktorka za RTS.

Što se tiče predloga mera, najbitnije je, ističe, da se intenzivira revizija vakcinalnih kartoteka i da se u što kraćem roku obavi vakcinacija dece koja ili uopšte nisu vakcinisana ili nisu primila drugu dozu.

Takođe, podseća da je od 7. februara na snazi pooštren nadzor, što podrazumeva da je svaki lekar u svakoj zdravstvenoj ustanovi, ukoliko se pojavi pacijent koji ima temperaturu i ako se pojavi karakteristična makulopapulozna ospa, dužan da takav slučaj prijavi dežurnom epidemiologu kao sumnju na morbile.

"To dalje za sobom povlači epidemiološku obradu takvog pacijenta, uzorkovanje materijala i dijagnostiku u referentnoj laboratoriji na Torlaku", navodi Begović Lazarević.

Doktorka objašnjava i do kojih komplikacija može doći.

"Kod dece mlađe od pet godina i kod osoba starijih od 20 godina, to su najčešće zapaljenja pluća, jer male boginje dosta obore imunitet, tako da može da se nadoveže zapaljenje pluća, bilo prouzrokovano virusom, bilo bakterijom i najčešće ustvari ta komplikacija dovodi do smrtnog ishoda. Može da se javi proliv, zapaljenje srednjeg uha", navodi Begović Lazarević.

Otprilike jedan od hiljadu obolelih, dodaje, dobije vrlo ozbiljnu komplikaciju – zapaljenje mozga, koje nakon oporavka može ostaviti trajne posledice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA