Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi pravilnici stupili na snagu u srpskim školama: Zbog jednog skoro svi nastavnici negoduju

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim novog pravilnika, doneta su i podzakonska akta koja prate u novembru izmenjeni Zakon o obrazovanju

 • 11
Deca, đaci, škola, dnevnik Foto: Shutterstock, Printskrin: Youtube/RTV Yu Eco

U školama u Srbiji je od juče na snazi Pravilnik za prevenciju i sprečavanje nasilja. Predviđeno je formiranje timova za krizne situacije i suspenzija nasilnih učenika. Vladanje će uticati na prosek od drugog razreda osnovne škole, a roditelji će moći da ocenjuju nastavnike. Novi pravilnik prosvetni radnici dočekuju sa negodovanjem i sumnjom, prenosi RTS.

Nasilje u školi, ubistvo, dojava o bombi, poplave, požari. To su, između ostalog, krizne situacije nabrojane u pravilniku o postupanju škola u takvim okolnostima. Šta uraditi i kako o tome obavestiti javnost, definisano je korak po korak.

"Nastavnici i uposleni imaju tačno određene obaveze. Formiraju se timovi za krizne situacije, tim za nasilje, zavisi o čemu se radi. U tom timu rukovodilac je onaj koji je najodgovorniji za organizaciju rada i u specijalnim i specifičnim situacijama, ne samo u uobičajenim. To je direktor, stručni saradnici, razredne starešine, imaju svoje mesto u tom timu", objašnjava Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete.

Tim više, za resornu ministarku je opravdan, za prosvetare - još jedan u nizu. Ukazuju da novi pravilnici i uputstva dodatno opterećuju nastavnike i škole, koje hronično pate od manjka kadrova.

Zašto negoduju prosvetni radnici

"Postavlja se pitanje - čemu se formira takav tim, ako već imamo tim za borbu protiv nasilja, čine ga nastavnici, pedagog, psiholog. Ko će činiti tim za krizne situacije? Nastavnici pedagog i psiholog, dakle mi već takav tim imamo. Ali imam utisak da imamo sve više timova, sve veću administraciju, a deca su nam sve gora i gora umesto da se bavimo suštinom, obrazovanjem i vaspitanjem, mi se bavimo papirologijom", ističe Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija.

Snežana Romandić iz Unije sindikata prosvetnih radnika ukazuje da je obrazovanju potrebno obezbediti mnogo više novca.

"Kad kažemo novca, ne mislimo samo na zarade zaposlenih, mislimo uopšteno na broj ljudi koji rade u školi. Praviti planove ovog nivoa za evakuaciju, krizne situacije, nasilje, sve to zahteva ljude koji bi se bavili samo tim poslom", smatra Romandića.

Promene u ocenjivanju vladanja

Osim novog pravilnika, doneta su i podzakonska akta koja prate u novembru izmenjeni Zakon o obrazovanju. Uz uvođenje suspenzije za učenike koji počine nasilje, promene i u ocenjivanju vladanja. Umesto od petog razreda, od sada će u prosek ulaziti od drugog.

"Opet je tendencija, ne da ta ocena žigoše dete, da ga ružno obeleži za žitav život. Da se kaže da je još u osnovnoj školi... nego da ta jedinica iz vladanja opet bude alarm za roditelja, nastavnika, odeljenskog starešinu, za njegove drugare", ističe Đukić Dejanovićeva.

Novina je i to što će roditelji moći da ocenjuju nastavnike. Ako bar polovina roditelja oceni da predavač krši propise, prigovor ide na ocenu direktoru, a nastavnika ne čeka kazna, već edukacija i mentorski rad. To je još jedan udar na profesiju, ocenjuju nastavnici.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ucitelj

  23. februar 2024 | 11:03

  E,mnogo smo mi roditeljima dopustili...jos ce i da nas ocenjuju.A neki roditelji polupismeni ili nepismeni,uz duzno postovanje svakog. Da li se mesamo u posao sudije,lekara,advokata...ne.Z Zalazem se za dobru komunikaciju i saradnju...ocenjivace nas iz nase struke,nadzornici,direktori...

 • Nebojša

  23. februar 2024 | 11:10

  Da, da sjajna ideja 😀😀😀 Jos samo da vojnici pocnu da ocenjuju generale, pukovnike, pozornici u policiji nacelnike, ministra i direktora policije, i odosmo

 • Uča

  23. februar 2024 | 11:13

  Je li to počeo neki konkurs sa temom: Kako što pre i što efikasnije satrati prosvetnog radnik ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA