≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Četvorogodišnje bliznakinje obolele od morbila u Beogradu

Vreme čitanja: oko 2 min.

One su među tri nova slučaja malih boginja koji si potvrđeni u pretsonici

  • 16
Male Boginje, Beograd Foto-kolaž: Shutterstock, Nikola Tomić

Među novim potvrđenim slučajevima malih boginja u Beogradu, su bliznakinje od 4 godine, rečeno je za Telegraf.rs u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

One nisu vakcinisane MMR vakcinom.

Pored njih, morbile su danas potvrđene i kod žene od 48 godina, čiji vakcinalni status nije poznat.

Zajedno sa njima, od 6. februara do danas u Beogradu su morbile potvrđene kod ukupno 14 osoba.

U Beogradu je prijavljena epidemija malih boginja.

Pored prestonice, morbile su do sada potvrđene i u Novom Sadu i u Staroj Pazovi.

Prvi slučaj obolevanja u ovoj sezoni od morbila potvrđen je u Srbiji 6. februara kod dečaka, čija se majka najpre zarazila u inostranstvu.

Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

- Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana. Nakon toga dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa - vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci. Nabrojani simptomi traju 2 do 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature, preko 40 stepeni i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete - objasnili su za Telegraf.rs u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, kada je još uvek bez tegoba, 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - kažu u Zavodu za Telegraf.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    23. februar 2024 | 09:52

    Ovi mladi roditelji misle da su popili svu pamet ovog sveta ,zao mi je dece nazalost se desavaju ovakve stvari,ljudi uzmi te se u pamet i vakcinisite decu dok ne bude kasno....

  • Viki

    23. februar 2024 | 09:37

    Nekad smo svi imali mobile i ostali zivi.

  • Iva

    23. februar 2024 | 09:36

    Nista meni nije jasno, sta je sa nama rodjenim 80tih koji smo primili sve vakcine...? To nije ta MMR, ona se valjda daje od 90tih? Jel smo zasticeni? Sta ste samo udarili po deci koja nisu vakcinisana, ako je to izbor njihovih roditelja neka preleze te bolesti...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA