Vreme čitanja: oko 1 min.

Više od 70 odsto Srba ima problem sa viškom kilograma: Veliki porast broja gojazne dece i mladih

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gojaznost dovodi do više od 200 različitih bolesti, podsećaju lekari Multidisciplinarnog centra za lečenje gojaznosti UKCS

  • 0
debelo gojazno dete, decak, gojaznost, tezina Foto: Shutterstock

U Srbiji više od 50 odsto građana živi sa prekomernom telesnom masom, a više od 20 odsto živi sa gojaznošću. Posebno je alarmantan veliki porast broja dece i mladih sa gojaznošću.

Gojaznost je jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema savremenog čovečanstva, a 4. mart se širom sveta obeležava kao dan gojaznosti. Povodom Evropskog i Svetskog dana gojaznosti, koji se obeležava  pod sloganom “Pričajmo o gojaznosti bez predrasuda i osuđivanja”, Multidisciplinarni centar za lečenje gojaznosti Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) organizuje 28. februara konferenciju

za novinare.

Govornici na konferenciji – istaknuti lekari i profesori, pružiće  informacije o zdravstvenim i psiho-socijalnim posledicama gojaznosti, savremenim metodama lečenja u UKCS i programu obeležavanja Dana gojaznosti u UKCS.

Takođe, u ponedeljak, 4. marta u UKCS u periodu od 12 do 16 časova u Ambulanti za dijetetiku, u starom Urgentnom centru, biće organizovani preventivni pregledi.

Lekari Multidisciplinarnog centra za lečenje gojaznosti UKCS podsećaju da gojaznost dovodi do više od 200 različitih bolesti, među kojima su dijabetes, povišen krvni pritisak, bolesti srca i krvnih sudova, maligne bolesti, bolesti zglobova, poremećaji u radu reproduktivnih organa, organa za varenje, respiratornog sistema i mnoge druge bolesti.

- Takođe, osobe sa gojaznošću su često od najranijeg detinjstva izložene predrasudama, stigmatizaciji a neretko i diskriminaciji, što doprinosi čestim psiho-socijalnim problemima. Gojaznost u Srbiji pogađa pojedince, njihove porodice i čitavo društvo - podsećaju u ovom centru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA