Vreme čitanja: oko 3 min.

Akcija Telegrafa: Kada vidite antivaksera, pogledajte ga u oči i upitajte ga ovo

M. L.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Antivakseri šire opasnu propagandu, mnogi su zbunjeni poluinformacijama, a epidemija malih boginja uveliko nam kuca na vrata

  • 39
Devojka megafon Foto: Elnur Amikishiyev / Alamy / Alamy / Profimedia

Kao novinar naviknete da čujete razne priče, ali zbog nekih gorak ukus nosite zauvek. Ona o dečaku Nemanji Ljutiću još stoji u srcu. Verovatno i zbog toga što bolna sudbina jednog nevinog deteta može vrlo lako da se ponovi.

Nemanja Ljutić je kao šestomesečna beba, još nedozrela za MMR vakcinu, oboleo od malih boginja. Dok je boravio u bolnici zbog najobičnije rutinske procedure, zarazilo ga je starije dete koje nije bilo vakcinisano. Sa tri godine dobija teško oštećenje mozga kao posledicu preležanih malih boginja. Gubi sve funkcije. Zdrav dečak se gasi i postaje biljka. Majka se bori kao lavica. Kaže, leka nema... Ali Nemanja je njeno dete.

-  Osećam bes prema celom našem društvu koje je dopustilo da se u 21. veku uopšte spekuliše o vakcinaciji za decu. Osećam nemoć jer su ljudi needukovani. Osećam ljutnju - govori ona.

Možda bi prvo što bi svakog antivaksera trebalo upitati, ako ga sutra sretnete na ulici kako samozadovoljno "deli pravdu i prosvetljenje", je kako bi se osećao na mestu majke Nemanja Ljutića? Da li bi bio ponosan na činjenicu da je njegova propaganda, u koju svojim pratiocima ne dopušta čak ni da posumnjaju ili je preispitaju, osakatlika nevinog dečaka za ceo život?

Ali, i da ostavimo emocije po strani, činjenice kažu sledeće. Propaganda antivaksera dovela je do toga da je obuhvat vakcinacijom dece protiv malih boginja i velikog kašlja daleko ispod 95 odsto, odnosno kolektivnog imuniteta, i da smo tako ugrozili sve bebe, malu decu, bolesnu decu, bolesne ljude, da smo stavili na kocku njihovo zdravlje i njihove živote.

Četiri bebe umrle su od posledica velikog kašlja. Sa tom strašnom vešću počeli smo 2024. godinu. Plašite li se, antivakseri, kako ćemo je završiti?

Preti nam epidemija malih boginja. Ako ne zvuči dovoljno zastrašujuće, setite se malog Nemanje Ljutića. I koliko ih još može biti.

U pоslеdnjој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је оkо 5.800 оbоlеlih, оd којih је 93% bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. Јеdnа trеćinа оbоlеlih zbog težine simptoma završila je u bolnici i dobila komplikacije. Umrlo je 15 pacijenata, mеđu kојimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа.

Srbija se i sada suočava sa zaraznim bolestima koje se inače smatraju gotovo iskorenjenim zahvaljujući vakcinama. Vakcinama, a ne postovima na društvenim mrežama preko kojih antivakseri osporavaju ono što su nauka i medicina godinama gradile. Konačno, ono što je jasno i neupitno: vakcina ima svoje nuspojave, kao i svaki lek, ali statistički je daleko manja mogućnost da bilo ko nastrada od tih nuspojava, nego što bi od posledica bolesti ako vakcinu ne primi.

I zato....

Ako sretnete antivaksera, pitajte ga ovo:

- Da li vas je sramota kada pročitate da je neko dete umrlo od bolesti koju bi vakcina sprečila?

- Da li se osećate odgovornim za smrt nastalu nakon nevakcinisanja koje toliko propagirate?

- Da li se osećate krivim kada čujete da je dete umrlo u mukama od velikog kašlja, da se ugušilo u sopstvenoj krvi dok se borilo za samo jedan dah?

- Da li ćete preispitati svoje teorije, da li ćete zaviriti u istoriju i pouzdane naučne izvore, a zanemariti mreže i kojekakva piskaranja?

- Da li ćete večeras leći mirne savesti, sigurni da postupate ispravno i da epidemija malih boginja koja nam kuca na vrata neće odneti nevine živote?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igi

    23. februar 2024 | 15:23

    Šta ste se navrzli na ljude, pomešali ste lončiće, morate da razdvojite anti vaksere i ljude koji su protiv vakcine od korone.

  • Hersonisos

    23. februar 2024 | 15:21

    Antivakser najpametniji od svih..u ovom trenutku u Britaniji (a tu živim) nema više nikakvog testiranja ,ako imaš kovid ideš na posao,čak i ako radiš sa starijim ljudima..ko je lud ovde?

  • teorija zavere

    23. februar 2024 | 17:14

    Doktor neće da vam garantuje da neće biti neželjenih posledica od vakcine. Država vam ne garantuje. Proizvođač vakcine je zaštićen i ne može da odgovara. Čak se i autor ovog teksta, tj. poziva na linč, nije potpisao punim imenom i prezimenom, već je stavio inicijale M. L. Dakle niko neće da stane iza svoje reči, ali hoće da im slepo verujemo. Pa jel medicina nauka ili religija?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA