Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovako se prenose male boginje: Lekar objašnjava kako se zaštititi

I. A.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvi simptomi mogu biti temperatura, malaksalost, curenje iz nosa

  • 8
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Male boginje su veoma zarazne, prenose se kapljičnim putem ili preko ruku koje su zagađene sekretom. To se kod dece događa najviše u vrtiću, jer oni diraju nos koji curi, a mogu se zaraziti i preko igračaka, objašnjava za Telegraf.rs pedijatar dr Saša Milićević.

Kako ododaje naš sagovornik, takođe se može preneti preko samog osipa, odnosno dodirom.

-Morbile su zapravo najzaraznija osipna groznica koja postoji kod dece. Što se mere prevencije tiče, trebalo bi deci davati što više vitamina, da miruju. Vrlo je važan taj epidemiološki podatak, da ako se zna da neko ima morbile u vrtiću, da dete ne treba slati u kolektiv. Što se maski tiče, mislim da deca ne bi trebalo da ih nose, bar ne sada, ali ruke treba da peru češće. Ona deca koja su vakcinisana, ona nisu u riziku, objašnjava naš sagovornik.

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta.

-MMR vakcina se daje u 2 doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 - 15 meseci) i u 7. godini života (u okviru priprema za polazak u školu), navodi se na sajtu Graadskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Simptomi malih boginja

Kako objašnjava za Telegraf.rs dr Saša Milićević, simptomi malih boginja su slični prehladi.

- Prvi simptomi mogu biti temperatura, malaksalost, curenje iz nosa, često budu oči crvene i dete odbija da jede. To u početku liči na bilo koju respiratornu infekciju, na bilo koji virus. I onda se tek posle toga pojavljuje ospa koja se obično pojavljuje iza ušiju, pa se spusta dole. Dete izgleda kao kada bi se slikarska četkica umočila u crvenu boju i dete se porpska time. Mališani dobijaju izraz takotvane "plačne maske", oči budu crvene, lice bude osuto tim promenama, i dete deluje tužno, objašnjava dr Milićević.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    23. februar 2024 | 18:36

    Kako je tuzno videti decu sa maskama, kao robovi. Nema od maski nista, to necemo.

  • XYZ

    23. februar 2024 | 19:57

    MMR vakcina se daje u dve doze u 1-2 g i u 7g pred polazak u školu. Vakcina štiti od Morbila(male boginje), Mumps(zausci) i Rubeole. Jedna doza štiti 10 g ali potpuna zaštita se postiže sa dve doze. 1971 uvedena je vakcina samo protiv Morbila i to u jednoj dozi. 1978. uvedena je vakcina protiv Morbila i Mumps tzv MM vakcina ali opet u jednoj dozi. Od 1993 primenjuje se MMR vakcina i to u dve doze. Tih godina nisu sva deca bila obuhvaćena zbog sankcija. Pri prijemu vakcine dete treba da bude zdravo. Svako zdravo dete MORA da bude vakcinisan. Valda postoji zakon o obaveznoj vakcinaciji i ranije se nije moglo ići u vrtić i školu bez vakcine. Nemozemo reči da je to lična odgovornost jer nevakcinisani su opasnost za celu populaciju. Te stare vakcine su sigurne kao što je i penicilin jedan perfektan stari netoksican lek. U jan 2018 u Srbiji je 1300 osoba obolelo a 30% je zaglavilo u bolnici zbog upale pluća i meningitisa od toga se i umire Zašto da se to dešava? Ako autoriteti cute(SANU) I neko ne naredi vakcinaciju onda će nepismeni koji dobiju prostor u novinama da vode glavnu reč.

  • Lord

    23. februar 2024 | 21:33

    Ja ne znam ko dize ovoliku paniku,i zasto,svi smo mi kao klinci prelezali male boginje,ne secam se da je iko imao neke posledice...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA