Vreme čitanja: oko 7 min.

Od roditelja čija deca idu u vrtić traži se bitan izveštaj: Zbog morbila mere i u predškolskim ustanovama

Vreme čitanja: oko 7 min.

Osim u Beogradu, male boginje su potvrđene i u Novom Sadu i Staroj Pazovi

  • 7
Male boginje, morbili Foto: Jozef Polc / Alamy / Alamy / Profimedia

Male boginje se šire u Srbiji, do sada su one potvrđene kod 16 osoba, od kojih su 14 iz Beograda u kojem je prijavljena epidemija. Preduzete su posebne mere, zbog čega se proveravaju vakcinalni kartoni i pedijatri pozivaju roditelje nevakcinisane i nepotpune vakcinisane dece, a slične mere postoje i u predškolskim ustanovama.

U vrtićima se, naime, od roditelja traži da donesu izveštaj od pedijatra ukoliko se kod deteta odlaže vakcinacija po kalendaru obavezne imunizacije.

U obaveštenju koje se može videti na oglasnim tablama u predškolskim ustanovama a koje potpisuje  Savez udruženja medicinskih sestara  predškolskih ustanova Srbije, od roditelja čija su imena dece navedena, traži se da dostave ili kompletan vakcinalni karton, ili, u drugom slučaju, izveštaj od pedijatra o odlaganju vakcinacije.

- Kao što vidite, na obaveštenju stoji ime i prezime mog deteta i pored piše da do 26. februara moram da dostavim izveštaj pedijatra. Sve je zbog malih boginja, i iako mi nije prijatno što ime mog deteta stoji ovde, smatram da je to u redu i da je to za naše dobro - rekla je za Telegraf.rs mama jednog četvorogodišnjeg Vukana.

Osim u Beogradu, male boginje su potvrđene i u Novom Sadu i Staroj Pazovi. Pre nego što su one dijagnostikovane, suočili smo se sa velikim kašljom, odnosno pertusisom.

Morbili, male boginje Foto: Shutterstock

Počev od 7. februara, nakon što je dan ranije potvrđen prvi slučaj malih boginja u Beogradu, na snazi je pojačan nadzor nad morbilima.

- Taj nadzor uključuje nulto dnevno izveštavanje iz svih nadzornih jedinica na teritoriji naše nadležnosti. Takođe, vanrednu reviziju kartoteka za propuštena godišta, odnosno za decu koja nisu vakcinisana a mogu da se vakcinišu shodno svom uzrastu i za one koji su nepotpuno vakcinisani. Oni se pozivaju na vakcinaciju. Takođe, prijave sumnji na obolevanje koje se laboratorijski ispituju. Mi vršimo epidemiološko ispitivanje svih slučajeva, kontakti sa obolelima se stavljaju pod zdravstveni nadzor. Sve su to mere koje se preduzimaju počev od ovog prvog potvrđenog slučaja u Beogradu - navodi dr Maris.

Ko može da se vakciniše o trošku države

Među obolelima od morbila najviše je onih koji su nevakcinisani MMR vakcinom. Četiri obolele osobe su hospitalizovane u različitim zdravstvenim ustanovama u Beogradu. Većina od njih, kako kaže naša sagovornica, nema komplikacije bolesti, već su zadržani na bolničkom lečenju zbog izolacije i zbog praćenja daljeg zdravstvenog stanja.

- Kada govorimo o imunizaciji, odnosno ko može još pored dece može da primi MMR vakcinu prema programu obavezne imunizacije a koja se daje u drugoj godini, odnosno pred polazak u školu druga doza, ovu vakcinu mogu primiti sve osetljive osobe, odnosno kontakti sa obolelim osobama kod kojih su potvrđene male boginje unutar 72 sata. Kad kažemo osetljive osobe, to znači da one nisu prebolele bolest u prošlosti, nisu vakcinisane, a imaju dokaz za to. A dokaz se radi s serološkom analizom, odnosno proverom da li imaju prisutstvo IgG antitela za morbile - objašnjava dr Maris za Telegraf.rs.

Intervju Slavica Mariš, Zavod za javno zdravlje Dr SLavica Maris Foto: Milena Đorđević

Pored njih, mogu da je prime žene koje planiraju trudnoću, odnosno žene u reproduktivnom periodu, bez provere imunog sistema.

- Sa druge strane, trudnice ne mogu da se vakcinišu ovom vakcinom, jer je u pitanju živa vakcina. Ona štiti i od rubele ili crvenke, kako je narod zove, a rubela u prvom trimestru trudnoće može da dovede do oštećenja ploda, i pobačaja, pa je zato važna vakcinacija tokom planiranja trudnoće - objasnila je dr Maris.

Kazne zbog nevakcinisanja

Kazne do roditelja, koje propisuje Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, retko kad stižu, a i kada se to dogodi one su niske. U ovom slučaju, udarac po džepu ne važi.

Kako je u intervjuu za Telegraf.rs objasnila načelnik Jedinice za zarazne bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu dr Slavica Maris, ukoliko pedijatar odnosno Dom zdravlja pozove roditelja, a on odbije da se dete vakciniše, lekar u obavezi da napiše prijavu protiv tog roditelja.

- Ta prijava se prosleđuje Republičkoj sanitarnoj inspekciji, a onda oni preduzimaju korake iz svoje nadležnosti. Sledi tužba, ide se na sud, koji donosi kaznu. Uglavnom je to novčani iznos u pitanju - objasnila je dr Maris za Telegraf.rs.

Radi se o prekršajnim kaznama.

Naime, stav 6, član 85, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje da će se novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 150.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice ako odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta po članu 32.

U članu 32 jasno piše da obavezna imunizacija ne može da se odbije ukoliko za to ne postoje opravdani razlozi.

- Obavezna imunizacija je imunizacija lica određenog uzrasta, kao i drugih lica određenih zakonom, koju lice koje treba da se imunizuje, kao ni roditelj, odnosno staratelj ne može da odbije, osim u slučaju postojanja medicinske privremene ili trajne kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti ili stručni tim za kontraindikacije - navodu se u članu 32 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Najpre se precizira se da je imunizacija obavezna za lica određenog uzrasta protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B, i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Čekić, sud Foto: Shuterstock

Podsećanja radi, deca koja nisu vakcinisana ne bi trebalo da se prime ni u vrtić a ni u školu po zakonu, ali sa druge strane, školovanje je obavezno.

Pedijatri su unazad nekoliko dana počeli da odbijaju da izdaju potvrde za vrtić ukoliko deca nisu potpuno vakcinisana. Dok oni to rade pojavljuse slučaj dečaka od 8 godina koji ima morbile a ni vakcinu BSŽ.

Dr Maris kaže da nam se iz godine u godinu povećava broj nevakcinisane dece, pa se suočavamo sa bolestima koje smo odavno iskorenili.

Napomenula je da unazad 20 godina nismo imali ovakvu situaciju sa velikim kašljom koja nam se sada dešava. Ne treba zaboraviti podatak da su nam četiri bebe preminule krajem ove i početkom ove godine od posledica pertusisa odnosno velikog kašlja.

Sve o malim boginjama

Morbile prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom - putem poljupca, rukovanja, putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba kao što su kašalj i kijanje, a retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

- Inkubacija, period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba kod malih boginja traje 7 do 18 dana. Nakon toga dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa - vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci. Nabrojani simptomi traju 2 do 4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature, preko 40 stepeni i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete - objašnjavaju u Zavodu.

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, kada je još uvek bez tegoba, 4 dana pre izbijanja ospe i 4 dana nakon izbijanja ospe.

- Komplikacije su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komlikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1000 obolelih sa navedenom komlikacijom dolazi do smrtnog ishoda - kažu u Zavodu za Telegraf.rs.

Najefikasnija mera protiv malih boginja jeste vakcinacija MMR vakcinom.

Male boginje Foto: Shutterstock

- Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta. MMR vakcina se daje u 2 doze - deci u drugoj godini života, smatra da se da je pravovremeno data vakcina u uzrastu od 12 do 15 meseci, i u 7. godini života u okviru priprema za polazak u školu - kažu u Zavodu.

Srbija međutim, već godinama unazad ne može da se pohvali zadovoljavajućim obuhvatom sa ovom vakcinom. Za vreme kovid epidemije, tоkоm 2020. i 2021. gоdinе u Srbiјi su rеgistrоvаnе nајnižе vrеdnоsti оbuhvаtа MMR vаkcinоm u pоslеdnjih 20 gоdinа.

- Оbuhvаt оvоm vакcinоm u drugој gоdini živоtа u 2021. gоdini iznоsiо је 74,8%, а u 2022. gоdini 81,3%. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8%, а u 2022. gоdini 89,5%. Prikupljаnjе pоdаtака о оbuhvаtu MMR vакcinоm u 2023. gоdini је u tоku. Ciljnе vrеdnоsti оbuhvаtа trеbа dа iznоsе 95 odsto, kаkо bi sе sprеčilа cirkulаciја uzrоčnikа u pоpulаciјi i оbоlеvаnjе - ističu u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

U nајvеćој еpidеmiјi mаlih bоginjа u Srbiјi u pоslеdnjih 20 gоdinа, tоkоm 2017. i 2018. gоdinе rеgistrоvаnо је оkо 5,800 оbоlеlih, оd kојih је 93% bilо nеvаkcinisаnо, nеpоtpunо vаkcinisаnо ili sа nеpоznаtim vаkcinаlnim stаtusоm. Јеdnа trеćinа оbоlеlih bilа је hоspitаlizоvаnа zbоg tеžinе kliničkе sliке prаćеnе kоmplikаciјаmа. U оvој еpidеmiјi rеgistrоvаnо је 15 smrtnih ishоdа, mеđu којimа је bilо čеtvоrо dеcе mlаđе оd pеt gоdinа. Prеthоdnе, 2023. gоdinе rеgistrоvаnо је 50 slučајеvа mоrbilа u nаšој zеmlji, оd kојih је vеćinа (94 odsto), takođe, bilа nеvакcinisаnа.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    25. februar 2024 | 23:23

    I pre 3 godine otprilike su predskolske ustanove potrazivale od roditelja potvrde od pedijatra da je dete vakcinisano mmr-om. Medjutim mnogi roditeljinsu potplacivali privatne doktore za lazne potvrde i jos su se smejali kako su prevarili sistem! E pa sad ne sto ne verujem da ce biti drugacije!

  • Ttppp

    25. februar 2024 | 22:11

    Po Zakonu deca se moraju vakcinisati odn ne mogu ići u kolektiv (školu, vrtić) ako nisu vakcinisana. Po drugom Zakonu školovanje je obavezno. Deluje da su Zakoni u koliziji ali deca se mogu školovati vanredno, van školekog kolektiva.

  • Maja

    25. februar 2024 | 23:43

    Nas su 90tih u 4tom razredu sve pokupili i vakcinisali... Zasto se vakcinacija ne vrsi u obrazovnim ustanovama? Zasto pred skolu, sto ih ne vakcinisu u prvom razredu, ko da je neka razlika godinu dana?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA