≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li možete da pogodite koliko otpada godišnje jedna porodica "proizvede"? Ovo je odgovor

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da bi se brojka smanjila potrebna je edukacija stanovništva o pravilnom odlaganju otpada

  • 0
bacanje hrane Foto: Shutterstock

Sproveli smo anketu sa pitanjem "Koliko otpada godišnje proizvede prosečna srpska porodica", a čak 75 odsto ispitanika opredelilo se za jedan odgovor - tonu otpada.

Ova brojka signal koji nam govori da nešto moramo menjati u svom ophođenju prema životnoj sredini.

Naime, na godišnjem nivou otpaci hrane mogu napraviti jednu poveću planinu smeća kojoj su potrebne decenije da se razgradi.

Pravilno upravljanje otpadom i selekcija otpada je od velike važnosti kako za životnu sredinu, tako i za ljudsko zdravlje i ekonomiju, što jasno pokazuje koliko je važno da budemo ubućeni u ekologiju.

Podaci pokazuju da se godišnje stvori oko 2,95 miliona tona komunalnog otpada, od čega 40 odsto čini biootpad u koji ulazi i otpad od hrane. Pravilno upravljanje otpadom i selekcija otpada je od velike važnosti kako za životnu sredinu, tako i za ljudsko zdravlje i ekonomiju, što jasno pokazuje koliko je važno da budemo upućeni u ekologiju i da težimo ka zaštiti životne sredine.

Prema podacima izveštaja Programa za zaštitu životne sredine Ujedinjenih nacija, u domaćinstvima u Srbiji godišnje se baca 83 kilograma hrane po glavi stanovnika, što je devet kilograma više od svetskog proseka.

Ako se pitamo zašto je to tako, odgovor se sam nameće, kao prvo, zato što kupujemo više hrane što nam je potrebno, kojoj ističe rok. Iz toga proističe još jedan podatak,da godišnje bacimo čak jednu trećinu hrane, što je enormna količina.

Zabrinjavajuće je što se 27 odsto ukupnog otpada sastoji od hrane, a čak 19 odsto još uvek može biti konzumirano.

Da bi se ova brojka smanjila potrebna je edukacija stanovništva o pravilnom odlaganju otpada i podizanje svesti o njegovoj štetnosti.

Znate li koju količinu otpada u proseku godišnje proizvede jedna srpska porodica?

Glasajte

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA