Vreme čitanja: oko 2 min.

Vreme kao usred aprila, temperatura narednih dana i do 20°C: Ove predele Srbije očekuju olujni udari košave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Temperature narednih dana biće i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine

  • 1
Prognoza vremena kiša košava jak vetar Foto-kolaž: Shutterstock, Telegraf

Srbija je pod uticajem snažne ciklonske aktivnosti sa severa Evrope i Atlantika, a istovremeno se u centralnom Mediteranu formirao i sekundarnni ciklon, koji donosi veoma obilne padavine oblasti Alpa i Jadrana, kao i zaleđu Jadrana i Dinaridima.

Srećom, u Srbiji nema, niti će biti veoma opasnih pojava poput onih u regionu, ali će pod uticajem ciklona biti veoma toplo.

Očekuju se veoma izražena južna strujanja, uz dotok veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike i sa Mediterana.

Dakle, nad Srbijom će tokom vikenda biti uglavnom suvo, tek ponegde sa slabom kišom, a nešto intenzivnija kiša očekuje na jugu i jugozapadu zemlje, uz pojavu pljuskova prema granici sa Crnom Gorom. Na planinama Kosova i Metohije iznad 2000 metara očekuje se sneg, a pojava snega očekuje se i na najvišim delovima Kopaonika.

Pod uticajem ciklona je i veoma vetrovito. U većem delu zemlje duva umeren do jak južni vetar, na planinama i sa olujnim udarima, dok u košavskom području duva jak jugoistočni vetar, na jugu Banata sa olujnim udarima.

Inače, vetar je fenskog efekta, pa to dodatno zagreva vazduh. Iz tog razloga noćas je širom Srbije bilo veoma toplo, uz temperature 15-16°C, a 0°C bilo je tek iznad 2000 metara nadmorske visine.

Dakle, noćašnje temperature odgovarale su vrednostima za maj mesec ili čak i početak juna, dok dnevne temperature nalikuju onim prosečnim za april.

Maksimalna temperatura biće danas od 11 do 19°C, u Beogradu do 16°C, a u nedelju i početkom sledeće sedmice očekuje se i do 20°C.

S obzirom na to da je prosek za ovo doba godine od 5 do 8°C, vidimo da su temperature i za više od 10 stepeni iznad proseka za ovo doba godine.

Inače, u odnosu na današnje jutro, vetar će biti slabijeg intenziteta prema kraju dana i drugog dana vikenda, ali će ponovo jačati početkom sledeće sedmice, pa će do kraja februara ponovo biti veoma jak, u košavskom području i na planinama i sa olujnim udarima.

Dakle, sve do kraja februara očekuje se snažna aktivnost ciklona sa Atlantika i sa Mediterana, pa će biti natprosečno toplo i vetrovito.

Očekuje se dosta oblačnosti, ali ne treba očekivati značajnije padavine.

Zahvaljujući oblacima, očekuje se mala razlika u temperaturi između jutra i dana, tako da će i jutra biti relativno topla i bez mraza.

Već sada se može reći da će ovaj februar biti najtopliji u Srbiji otkad se vrše merenja ili među najtoplijim, ali ne po najvišoj ikada izmerenoj temperaturi, već po veoma visokoj srednjoj dnevnoj temperaturi.

Ovaj februar proći će i bez snega u većini predela, osim na najvišim planinama.

Iako će sam kraj februara i početak marta doneti tek manje zahlađenje sa kišom u nižim predelima i snegom na višim planinama, natprosečno toplo vreme ostaje i tokom prve dekade marta, uz temperature od 10 do 15°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Re

    24. februar 2024 | 09:47

    Najviša ikada izmerena temperatura u februaru bila je 2016. 27 stepeni. Dakle i taj rekord bio je u relativno skorije vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA