≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

Velika prognoza RHMZ za proleće i leto 2024: Maj pun kiše, ali onda kreću snažni toplotni talasi

E. S.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bliži nam se mart, a samim tim i kalendarsko proleće. RHMZ najavljuje da će taj mesec u većem delu Srbije da bude topliji i prosečno vlažan

 • 6
Francuska Marsej, leto vrućina vrućine vremenska prognoza Foto: Tanjug/AP

Iako smo i dalje u zimskom periodu, mnogima je teško da poveruju u to, s obzirom na to da su tokom dana temperature prolećne. Često se pitamo da li to znači da će da nam padne sneg u aprilu ili da ćemo da imamo nesnosne vrućine na leto. Republički hidrometeorološki zavod objavio je u svojoj sezonskoj prognozi kakvo nas proleće i leto očekuju.

Bliži nam se mart, a samim tim i kalendarsko proleće. RHMZ najavljuje da će taj mesec u većem delu Srbije da bude topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini topao i vlažniji. Ipak, i dalje su mogući slabi ili umernei jutarnji mrazevi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđena je vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha oko 5,6 stepeni. Ipak, srednja maksimalna temperatura povećaće se u odnosu na višegodišnji prosek i to za jedan stepen.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće 13,4 stepeni.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko šest milimetara u višim, a u Vojvodini i Timočkoj Krajini biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 do 20 milimetara višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini suma padavina u martu iznosiće oko 47 milimetara.

Toplije i u aprilu

April će ove godine biti topliji i prosečno vlažan. U prvih deset dana meseca moguća je pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko jedan stepen. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha oko 10.2 stepena.

Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do dva stepena. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 19.3 stepena.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko dva milimetra nižim od višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina biće oko 54 milimetara.

Maj topao i kišovit

U većem delu Srbije maj će biti prosečno topao i prosečno vlažan, a u jugoistočnoj Srbiji biće prosečno topao i vlažnij.

Srednja minimalna temperatura imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura biće oko 13.5 stepeni. Srednja maksimalna temperatura u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura tokom maja biće oko 24.1 stepen.

Mesečna suma padavina u većem delu Srbije tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 2 mm nižim, a u jugoistočnoj Srbiji biće iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 10 do 20 milimetara višim u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 57 milimetara.

U junu oko 30 stepeni

Očekuje se da će jun u većem delu zemlje biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini se očekuje da bude topliji i malo suvlji.

Srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku za oko 0.6 stepeni.

U Beogradu i široj okolini će vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha biti oko 16.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.6 stepeni. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 27.4 stepeni.

Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko pet milimetara nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Vojvodini će biti ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima proseku oko 10 milimetara u nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 50 milimetara.

Moguća pojava toplotnih talasa u julu

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će biti viša za oko 0.7 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatura vazduha biće oko 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.3 stepeni.

Srednja mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko sedam milimetara nižim od proseka. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina biće oko 34 milimetra.

Toplotni talasi u avgustu

Avgust 2024. godine će u većem delu Srbije biti topliji i suvlji, a u Vojvodini i zapadnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan. A s obzirom na to da je u pitanju najtopliji mesec u godini, meteorolozi očekuju da će da dođe do toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura biće iznad višegodišnjeg proseka, u proseku viša za oko jedan stepen od proseka.

U Beogradu i široj okolini vrednost srednje minimalne temperature biće oko 18.9 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće iznad proseka, viša za oko 0.9 stepeni od proseka. U Beogradu i okolini srednja maksimalna temperatura biće oko 30.7 stepeni.

Mesečna suma padavina biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima oko 10 milimetara nižim, a u zapadnoj Srbiji biće ispod proseka sa vrednostima za 10 do 20 milimetara nižim u odnosu na prosek.

U Beogradu će avgustovska suma padavina iznositi oko 38 milimetara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ahahaha

  24. februar 2024 | 09:22

  Videcemo sta ce Bog dati

 • Aca

  24. februar 2024 | 13:48

  Tako su kazali i zima bice sa puno snega treba ukinuti metorologiju

 • V.A.Laki

  24. februar 2024 | 17:08

  Метеоролози,Метеорологија : Дугорочна и викенд временска прогноза - фобија !?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA