≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Katastrofa epskih razmera na Staroj planini: Ove slike su obišle svet pre 63 godine

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

- Bilo je veoma hladno, jezero se ledilo. Ja sam video svoju kuću kada je bila do polovine potopljena. Posle nekoliko dana, kada sam opet otišao, nje više nije bilo-kaže Minić.

  • 1
Stara planina, selo Zavoj, erozija katastofa pre 63 godine Foto: Istorijski arhiv Pirot/Božidar Manić Žoli

Jedna od najvećih prirodnih katastrofa u nekadašnjoj SFRJ, dogodila se pre 63 godine, kada se čitavo brdo iznad idiličnog staroplaninskog sela Zavoj, za jednu noć survalo zbog erozije koja je naglo proradila, preprečilo tok reke Visočice čima je počeo potop sela Zavoj, koje je u to vreme imalo više od 1000 stanovnika i bilo administrativni i svaki drugi centar ovog dela Stare planine.

Tada se u hitnu evakuaciju stanovništva uključila i moćna JNA koja je u rekordnom roku na teren izvela brojnu mehanizaciju, ljudstvo, helikoptere, a bila je organizovana i mobilizacija stanovištva Pirota i čitavog ovog dela Srbije, kako bi se sprečile moguće velike ljudske žrtve.

Na sreću, celokupno stanovništvo je evakuisano pred nadolazećom vodenom stihijom, koja je gutala kuće i nepovratno uticala na živote ogromnog broja meštana sela Zavoj, ali i sela Velika i Mala Lukanja, koja su se nalazila uzvodno od Zavoja i imala su istu sudbinu kao i Zavoj.

Meštani Zavoja, po rečima hroničara ovog kraja, nastavnika u penziji Vojsilava Minić imao je 15 godina kada se desila zavojska katastrofa, gledao je svojim očima sa obližnjeg brda kako nestaju njegov rodni dom, ulice kojima se igrao sa svojim vršnjacima, uspomene, seoska crkva, čitav jedan svet...

- Bilo je veoma hladno, jezero se ledilo. Ja sam video svoju kuću kada je bila do polovine potopljena. Posle nekoliko dana, kada sam opet otišao, nje više nije bilo-kaže Minić.

Zavojsku katastrofu svojim fotoaparatom na maestralan način zabeležio je čuveni pirotski fotograf, Božidar Manić Žoli, a njegova fotografija bake koja nemo posmatra nestanak sela pred vodenom stihijom, obišla je čitav svet. Njegove fotografije deo su zbirke Istorijskog arhiva Pirot.

Zavojsko jezero danas je pravi biser prirode, jedno od najlepših jezera u Srbiji sa najčistijom vodom koja uz minimalne intervencije praktično može da se pije. Ipak, samo stariji Piroćanci znaju da ovo jezero u svojim dubinama krije mnoge misterije, krije svedočanstva o tome kako se nekada živelo na Staroj planini, uspomene na život koga više nema.

Posebno jezive scene mogu se videti u vreme veoma niskog vodostaja Zavojskog jezera, koje je već decenijama akumulacija iz koje se vodom snabdeva Hidroelektrana Zavoj u Pirotu, snage 80 megavata. Kada jezero padne na najniže kote, iz njegovih dubina izrone zidine nekadašnjih domova meštana sela Velika i Mala Lukanja pa se njihovi naslednici tada okupe i obilaze ostatke svojih nekadašnjih domova.

O potopu Zavoja snimljen je i dokumentarni film kultnog režisera Krsta Škanate.

(Telegraf.rs /A.Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    24. februar 2024 | 14:08

    "pre 63 godine" - ИХ, нису имали "зелен" да протестују...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA