Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu predstavljen savremeni udžbenik iz anesteziologije

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Beogradu predstavljen savremeni udžbenik iz anesteziologije

  • 0
Potpukovnik dr Ivo Udovičić, anesteziolog reanimatolog Foto: Marko Jovanović

Udžbenik "Anesteziologija teorijske i praktične osnove savremene kliničke prakse" biće veoma koristan svim anesteziolozima i lekarima, poručila je danas anesteziolog Marina Boboš na promociji knjige u Beogradu.

Ona je istakla da je reč je o nesvakidašnjem udžbeniku, koji "piše istoriju srpske anestezije".

Urednik i koautor Predrag Stevanović rekao je da je uložen trud svih 177 autora i da bez njih udžbenik ne bi ni nastao, te da mu je zato ponekad neprijatno zbog čestitki koje su upućene direktno njemu.

"Ovo je posao kome su nekoliko naših profesora koordinirali rad i svojih kolega i sam sa u nekoliko navrata bio spreman da odustanem, a zahvalan sam mojoj supruzi i jednoj ženi, lektorki - koje mi to nisu dozvolile", rekao je Stevanović.

Jedan od koautora, hirurg Predrag Peškorekao je da je put anesteziologije i emancipacije anesteziologije bio je težak kroz istoriju, a da se anestezija uvek borila za svoje pravo i na neki način uvek bila ugnjetena od strane hirurga.

"Čestitam svima na ovako značajnom delu", rekao je Peško.

Jedan od recenzenata Jasna Jevđić rekla je da su u izradi udžbenika učestvovali nastavnici i naučni radnici svih univerziteta u Srbiji i regionu, vodeći stručnjaci i najmerodavnije osobe za određene oblasti.

"Sve ovo garantuje izuzetan kvalitet ovog udžbenika. Pokriva sve oblasti anesteziologije, potpuno je obuhvatio delatnost rada anesteziologa", rekla je Jevđić.

Objasnila je da udžbenik sadrži tematske celine koje su dobro orijentisane prema određenim kliničkim problemima, kao i da je sadržaj takav da onaj koji čita vrlo lako može da se snađe.

"Ima zaista impozantan broj referenci, a autori su se pozivali na najnovija istraživanja. Slike i kvalitetne ilustracije, kvalitetna štampa i boja obezbeđuje i estetski i vizuelno dobar utisak. Svako poglavlje ima kratki rezime i jasno istaknute ključne informacije", rekla je Jevđić.

U pisanju ovog dvotomnog udžbenika učestvovalo je 177 eminentnih eksperata anesteziologije i drugih medicinskih specijalnosti iz Srbije i regiona.

Napisan je u 145 poglavlja, ispisanih na 2.570 strana.

Urednik i koautor je doktor Stevanović, a udžbenik je izrađen u saradnji sa mnogim profesorima, lekarima, doktorima i drugim stručnjacima iz oblasti medicine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA