Vreme čitanja: oko 2 min.

Jura (8) iz Ukrajine ide u školu u Vranju: Ovaj predmet mu je najteži, a majka kaže da su naše škole najbolje

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je sa porodicom dve godine u Vranju, a razlike u obrazovanju primećuje i njegova majka

  • 4
Jura iz Ukrajine Foto: Printscreen/RTS

Centar za azil u Vranju otvoren je u martu pre dve godine za izbeglice iz Ukrajine, a najmlađi stanovnici uključeni su u obrazovni sistem Srbije. Uče sa vršnjacima iz Srbije, idu na izlete, spremaju predstave. Upravo takva podrška značila im je da se uklope u novu sredinu, prenosi RTS.

U trećem razredu je Jura, a kako kaže, najteži mu je srpski jezik. Najlakša mu je matematika.

- Družim se sa svima, oni su, kada mene videli, oni su počeli sa mnom da priča, ali posle mi smo zajedno počeli da igramo, nekad oni mene uče srpski, nekad ja njih ruski - kaže Jura Flamenko iz Ukrajine.

On je sa porodicom dve godine u Vranju, a razlike u obrazovanju primećuje i njegova majka.

- Sa drugarice pričam iz druge države, i iz Evropske Unije i ja mislim u Srbiji najbolje obrazovanje, Jura na primer u drugi razred tablicu množenje, deljenja, neki uravnjenja reši sam, a drugi deca u peti razred na primer u Nemačkoj i neke druge zemlje samo crtaju nešto i igraju se - navodi Antonina Flamenka iz Ukrajine.

Da lakše savladaju gradivo pomažu učitelji, nastavnici, i drugi đaci. Dobrovoljno su išli i na dodatnu obuku, kako da pruže podršku novim drugovima.

- Učili smo kako da budemo druželjubivi sa njima, učili smo srspki jezik i oni nas malo ukrajinskog, uživali smo zajedno - kaže Vila Sokolović, učenica.

- Najviše mi se dopalo to što smo zajedno radili priredbu, i jako se dopalo svima - zadovoljan je učenik Teodor Jovanović.

- Vole sve igre i društvene i svakakve igre vole, i sportove najviše - navodi Miloš Jovanović, učenik.

U OŠ "Radoje Domanović" ide petoro đaka iz Ukrajine. Uz pomoć Ministarstva prosvete, škola priprema i realizuje projekte, poput Kluba za učenje, Zimske i letnje škole.

- Mi se od prvog dana trudimo da na najbolji mogući način njima pružimo svu moguću podršku i pomoć, koju smo u mogućnosti, da se što bolje uključe, ne samo u vaspitno obrazovni sistem, nego i u život u Srbiji, jer je škola mesto gde se deca, ne samo obrazuju i vaspitavaju, nego i druže i uključuju u sistem države, a i njihovi roditelji - navodi Ana Mikić, učiteljica, koordinatorka “Kluba za učenje”.

Pripremaju pozorišnu predstavu pod nazivom “Rade i mir” o školi, druženju, učestvovaće, sem đaka, i ostali stanari Centra, a premijeru očekuju na proleće.

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    25. februar 2024 | 08:25

    Mislim dai i naša deca bi trebala da se igraju do petog razreda kao u EU a ne da čitaju lektire koje mozak može da shvati tek sa 25.......

  • Slavica

    25. februar 2024 | 09:39

    Znamo mi jako dobro kakvo nam je obrazovanje i kakve su posledice.

  • Realno

    25. februar 2024 | 21:37

    Cak i najbolji student kada se zaposli uci posao, koji bi mogla da nauci svako samo mu treba iskustvo. Taoo da manje skole i filozofije vise iskustva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA