Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li ste čuli za tafru? Meštani Novog Pazara zbog tog običaja kupuju lažno zlato

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Meštani finansijski ne mogu da isprate neobičnu tradiciju

  • 8
Zlato, nakit Foto: Uprava carina

U srcu Novog Pazara, jednog od kulturno najbogatijih gradova Srbije, odvija se jedinstven fenomen poznat kao "tafra". Ovaj lokalni običaj, duboko ukorenjen u društvenom tkivu grada, odnosi se na praksu hvalisanja imovinom i zlatom, ne samo kao pokazatelja bogatstva, već i kao sredstva za sticanje društvenog prestiža i poštovanja. Fenomen tafre transcendirao je svoje tradicionalne okvire, utičući na ekonomsku strukturu i potrošačke navike, posebno u pogledu tržišta zlata.

Za mnoge Novopazarce, tafra nije samo običaj - to je životni stil koji nalaže posedovanje i nošenje zlata u svim prilikama, bilo to na svadbi, rođendanu, ili čak u svakodnevnim situacijama. Međutim, ekonomske realnosti ovog regiona često ne pružaju dovoljno prostora za ostvarenje ovih visokih standarda. Kao rezultat, mnogi se okreću kupovini lažnog zlata - jeftinije alternative koja omogućava ljudima da održe privid bogatstva i statusa bez značajnog finansijskog tereta, piše Sandžak danas.

Tržište lažnog zlata u Novom Pazaru cveta kao direktna posledica tafre. Prodavnice koje nude visokokvalitetne imitacije zlata nalaze svoje mesto u srcu tržišta, pružajući kupcima priliku da učestvuju u ovom društvenom običaju bez potrebe za velikim finansijskim ulaganjem. Ova pojava ne samo da reflektuje kreativne strategije preživljavanja lokalnog stanovništva, već i postavlja pitanja o vrednostima koje društvo promoviše.

Tafra, iako možda jedinstvena za Novi Pazar, nije izolovan slučaj. Širom sveta, društva razvijaju slične običaje koji služe kao sredstva za navigaciju kroz složene društvene hijerarhije. Međutim, specifičnost tafre leži u njenom dubokom uticaju na lokalnu ekonomiju i način na koji oblikuje identitet zajednice.

Dok neki kritikuju ovaj običaj kao površan i materijalistički, drugi ga vide kao važan deo kulturnog identiteta i društvene kohezije. Bez obzira na perspektivu, ne može se poreći da tafra igra ključnu ulogu u oblikovanju socijalnih i ekonomskih dinamika Novog Pazara.

Kako se svet mijenja i modernizuje, ostaje da se vidi kako će se tafra prilagoditi novim generacijama i ekonomskim uslovima. Ono što je sigurno jeste da će ovaj običaj, u bilo kojem obliku nastavi, ostati vitalan deo kulture i tradicije Novog Pazara, simbolizujući bogatu istoriju i kompleksnost društvenih veza koje definiđu ovaj fascinantan grad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    25. februar 2024 | 21:12

    Nije zlato sve što sija. Neko stavi perle na sebe pa je kao top model. A neko 3kg zlata pa je i dalje dno

  • Maca

    25. februar 2024 | 21:13

    Džaba zlato ako ne znaš da ga nosis

  • Nn

    25. februar 2024 | 20:56

    Kako god ko vidi, istini za volju, kad stavis ogrlicu, brzletnu, prsten itd. Niko ne moze da primeti sta je pravo a sta nije pravo zlato. Ja kad putujem nista od pravog zlata ne nosim, zasto da rizkujem, a podjednako je lepo I ono sto nije od pravog zlata. I djamanti takodje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA