≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Položen kamen temeljac na Torlaku, Grujičić poručila: Srbija dobija najsavremeniju laboratoriju na Balkanu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministarka je istakla da današnjim polaganjem kamena temeljca zapravo učvršćujemo temelje nezvaisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti, onih koje poznajemo i onih koje nas mogu čekati u budućnosti

  • 4
Torlak, Polaganje kamena temeljca za novu zgradu Foto: Nikola Tomić

Ministarka zdravlja Danica Grujičić danas je svečano, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane Milošem Vučevićem, gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem i ministarkom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelenom Begović položila kamen temeljac za novi, najsavremeniji dijagnostičko-istraživački objekat sa laboratorijom trećeg nivoa biološke bezbednosti (BSL-3) u okviru Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak".

U okviru projekta "Hitan odgovor Republike Srbije na COVID-19" finansiranog iz kredita Svetske banke, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije izgradiće ovaj objekat, a vrednost investicije iznosi 1.400.000.000 dinara. Ovo je prva BSL-3 laboratorija u Srbiji čijom izgradnjom naša država stiče nezavisnost u borbi protiv infektivnih bolesti.

"Mislim da je ovo izuzetno značajan događaj i mi smo obećali kao država zaposlenima Torlaka da ćemo im omogućiti da rade u mnogo boljim, savremenijim uslovima i da ćemo ulagati u Torlak, da ih nećemo izneveriti i evo ovo je prvi korak u tom ispunjavanju obećanja", poručila je ministarka Grujičić.

Ona je okupljene podsetila i na reportažu "Politike", napisanu pre skoro vek, a posvećenu tadašnjem zavodu na Torlaku. Tekst, koji je zauzeo čitavu stranicu, govori o interesovanju javnosti, pre čak 90 godina, i značaju jedne ovakve nacionalne ustanove za zdravlje i budućnost građana toga vremena.

"Evo nas danas na istom brdu skoro vek kasnije. Oko nas se na istoj toj padini smenjuju digitalne slike najsavremenije laboratorije trećeg nivoa biološke bezbednosti koja će značajno proširiti mogućnost bezbednog testiranja mnogo većeg broja mikroorganizama od onih koje smo testirali do sada - virusa SARS-a Covid-a, ptičijeg gripa, zapadnog Nila, izazivača tuberkuloze, antraksa, trbušnog tifusa i mnogih drugih za koje možda čak i ne znamo.Danas će neki novi i brojniji mediji kao Politika pre 90 godina izveštavati o ovom istorijskom događaju koje Ministarstvo zdravlja uz pomoć kredita Svetske banke želi da vrati staru slavu i značaj Instituta za virosologiju i vakcine i serume Torlak", napomenula je Grujičić.

Ministarka je istakla da današnjim polaganjem kamena temeljca zapravo učvršćujemo temelje nezvaisnosti države u borbi protiv infektivnih bolesti, onih koje poznajemo i onih koje nas mogu čekati u budućnosti.

"Ne možemo da zaboravimo pandemiju koja je ostavila dubok trag u čovečanstvu, ali i poljulja poverenje građana u vakcinaciju. Opravdano, jer smo i virus i oružje protiv njega tek tada otkrivali. Nove bolesti i epidemije zahtevaju nova oružja za borbu, a istorija medicine je upravo to odgovor na nove izazove i neprijatelje sa kojima se u vidu virusa i drugih mikroorganizama suočavamo. Nova laboratorija čijem prvom kameru danas svedočimo kao i sve postojeće dijagnostičke laboratorije Instituta Torlak koje će biti smeštene u ovih 4.000 kvadrata biće ne samo odgovor na sve te buduće izazove, već način da vratimo poverenje naših građana u domaću vakcinu, Torlakovu vakcinu koju su decanijama unazad primale generacije kao preventivu od zaraznih bolesti", poručuje Grujičić.

Ona je i izrazila želju da naša najevća dragocenost, naša deca i njihovi roditelji, ponovo odlaze mirni na vakcinaciju kao što su to činile mnoge generacije, poptuno sigurni da će vakcina koju će dobiti isključivo štititi. 

"Moram reći da razumem svu nepoverljivost naših građana jer znamo u kakvom svetu živimo, kakve sile diktiraju međunarodne odnose, pa i u medicini, ali vam mogu obećati samo jedno. Pre svega kao lekar, a onda i ministar zdravlja dok imam podršku Vlade i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, Torlak će biti garant potpune nezavisnosti Srbije u borbi protiv infektivnih bolesti", kazala je ministarka.

Na kraju svog obraćanja, ministarka je iskoristila priliku da se zahvali gradonačelniku Beograda, ministarki Begović, kao i ministru Vučeviću na podršci.

"Ovom prilikom želim da se zahvalim i gradu Beogradu i gospodinu Šapiću na punoj podršci, posebno profesorki Jeleni Begović takođe na punoj podršci i velika, velika zahvalnost Ministarstvu odbrane i gospodinu Milošu Vučeviću što smo došli do ovog dana ovde, a nadam se da ću za nekih godinu dana pozvati ovde da prisustvujemo otvaranju", rekla je ona.

Događaju su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije, ministarka pravde Maja Popović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Alksandar Martinović, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, ministar bez portfelja Đorđe Milićević, ministar sporta Zoran Gajić, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, ministar za informisanje i telekomunikacije Mihailo Jovanović, ministar za javna ulaganja Marko Blagojević, kao i predstavnici Svetske banke i Svetske zdravstvene organizacije, ali i mnogobrojni gosti iz sveta medicine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca

    26. februar 2024 | 14:20

    Super! Samo ne znam ko ce raditi u tim labiratorijama?! Vasi stranacki puleni sa osnovnom ili nekom drugom srednjom skolom koja nema veze sa laboratorijama

  • Joca

    26. februar 2024 | 16:48

    Srbija poligon za testiranje!

  • Mihajlo

    26. februar 2024 | 14:22

    Da nece mozda neka laboratorija iz Ukrajine biti prebacena ovde po nalogu amerikanaca? Prica se po carsiji...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA