≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fakulteti od budućih brucoša naplaćuju i do 51.000: Ovo su cene pripremne nastave

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Većina fakulteta organizuje pripremnu nastavu za prijemni ispit

  • 0
studenti Traži se mlad stručni kadar / Foto: Shutterstock, A. Nalbantjan

Upisna groznica kuca na vrata, a budući brucoši uveliko žure da počnu sa pripremama. Budući studenti imaju veliku ponudu, a na sajtovima željenih fakulteta se mogu informisati o samom upisu, ali pre svega i o pripremi koja je neophodna.

Ono što ne iznenađuje je da su cene pripreme najveće upravo na onim fakultetima koji su i najpopularniji. Tako na primer, cena za svih 50 časova na Stomatološkom iznosi 30.000 dinara. Inače, Stomatološki fakultet već od 3. februara svake subote izvodi pripremnu nastavu. Kandidati biraju koji predmet žele da slušaju, a nastava se odvija uživo.

FPN nastavu izvodi hibridno. Kombinacija predavanja koje brucoši mogu slušati onlajn, kao i u prostorijama na samom fakultetu, kako bi se i upoznali sa samom zgradom. Pripremna nastava iznosi 14.000 dinara. Postoji mogućnost da, ukoliko se prijavite do 24. maja 2024. godine i izvršite celokupnu uplatu, iznos bi bio nešto manji, odnosno 12.600 dinara.

Sve više fakulteta odlčuju se za onlajn nastavu. Među njima je i Filološki fakultet. Cene jednog jezika su 12.000 dinara, a za dva 18.000 dinara.

FON organizuje pripremnu nastavu iz matematike za polaganje prijemnog ispita, a nastava se odvija na čak dva fakulteta. Na zvaničnom sajtu navode da polaznici imaju na raspolaganju nedeljne termine za onlajn konsultacije kod predavača, dok je ukupan fond časova 40 i pokriva sve neophodne oblasti koje su predviđene programom za prijemni ispit.

Na Medicinskom fakultetu kandidati biraju da li žele da pohađaju nastavu iz hemije ili biologije. Cena za 60 časova  po predmetu iznosi 33.000 dinara.

Ekonomski među jeftinijima

Fakultet veterinarske medicine je pripremio Zbirku koja sadrži sve potrebne informacije i oblasti koje pokrivaju prijemni ispit, a za Zbirku treba izdvojiti 1.500 dinara.

Ekonomski fakultet organizije pripremnu nastavu u tri termina. U januaru, aprilu ili maju i u junu mesecu. Cena pripremne nastave je 7.000 dinara.

Zainteresovani za Matematički fakultet za svoju pripremu moraće da odvoje 40.000 dinara, u čiju cenu je uključen probni prijemni. Nastava se može proizvoljno birati uživo ili onlajn, a izvodi se svake subote. Geografski fakultet nudi Zbirku sa pitanjima, koja pokrivaju gradivo za prijemni, cena simboličnih 250 dinara.

Najbolje vesti stižu sa Tehnološkog i Poljoprivrednog fakulteta, koji su se odlučili da je pripremna nastava za prijemni ispit na njihovim fakultetima besplatna. Početak nastave na Poljoprivrednom fakultetu se očekuje od aprila, a svi zainteresovani se mogu prijaviti do 1. aprila 2024.

Elektrotehnički fakultet subotom i nedeljom organizuje pripremnu nastavu u prostorijama ETF-a. Polaznici mogu da se prijave na oba kursa matematike i fizike ili samo za jedan, dok je cena po predmetu 46.000 dinara ako se plaća odjendom, odnosno 51.000 ako se plaća u ratama.

Farmaceutski fakultet održava onlajn pripremnu nastavu, a cena za 80 časova hemije iznosi 40.000 dinara, za 40 časova matematike 20.000 dinara, dok je za 60 časova biologije nephodno izdvojiti 30.000 dinara.

Mnogi fakulteti, poput Pravnog, nisu javno objavili precizne podatke o samoj pripremnoj nastavi, njenom izvođenju, ali i o cenama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA