Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo treba što pre reći Hitnoj o povređenima: Doktorka Ivana objasnila čudo zlatnog sata

LJ. R.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izuzetno je važno da svaki pacijent u zlatnom satu stigne na operacioni sto, tako ima šanse i da preživi i da se posle toga oporavi - kaže dr Ivana Stefanović

  • 1

Doktor Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći objasnila je šta bi svako trebalo da kaže ako se nađe na mestu saobraćajne nezgode kako bi njene kolege što efikasnije delovale i pomogle povređenima.

- Izuzetno je važno da svaki pacijent u zlatnom satu stigne na operacioni sto, tako ima šanse i da preživi i da se posle toga oporavi - kaže dr Stefanović.

Objašnjavajući kako je teklo spasavanje teško povređenog muškarca i žene na Kružnom putu, odakle su prevezeni u crvenu zonu Urgentnog centra, napominje da su odmah poslate dve ekipe Hitne jer im je, upravo, neko lepo opisao šta se dešava i kako su ppovređeni.

- Jedna ekipa zbrinjava jednog teško povređenoh, to je novi koncept urgentne medicine. Izvlačenje je i pored policije i vatrogasaca išlo nešto teže. Ali, oni koji su nam javili rekli su nam broj pacijenata i u kakvom su stanju. Neophodno je samo da nam se opiše da li je neko bled, preznojen, poplaveo, da li diše i da li mu se podiže grudni koš. To je orijentir koji nama govori koliko ekipa treba da pošaljemo - ispričala je dr Stefanović u uključenju za RTS.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    27. februar 2024 | 09:38

    A, onda ne pošaljete nijednu! Ili kažete ako bude slobodnih ekipa neko će doći! Pa ko ima sreće, preživi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA