Vreme čitanja: oko 1 min.

Nađen par bronzanih naušnica: Rekonstrukcija kanalizacije u Novom Sadu dovela do otkrića arheološkog nalazišta

O. N.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grobnice još nisu u potpunosti istražene, osim skeletnih ostataka, pronađene su bronzane naušnice i bronzana igla

  • 0
Arheološko nalazište, skelet , Nemačka Kostur pronađen na srednjovekovnom groblju koje je otkriveno prilikom radova na proširenju bolnice Svete Ane u Štutgartu, pokrajina Baden-Virtemberg, SR Nemačka. Foto: Profimedia/AFP/ Edith Geuppert

Prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja 2007. godine, pronađeni su ostaci naseljavanja iz srednjevekovnog perioda, koja su prethodila radovima na rekonstrukciji kanalizacije i parternom uređenju crkvene porte. Otkriveno je preko 20 nepokretnih objekata, na prostoru na kojem se trenutno vrše istraživanja.

- U toku su zaštitna arheološka istraživanja na prostoru zapadno od crkvene porte Sabornog hrama posvećenog sv. Đorđu. Porta Sabornog hrama je poznati lokalitet sa arheološkim i antropološkim sadržajem. Prilikom zaštitnih arheoloških istraživanja i iskopavanja 2007. godine, koja su prethodila radovima na rekonstrukciji kanalizacije i parternom uređenju crkvene porte, pronađeni su ostaci naseljavanja iz srednjevekovnog perioda (XI-XVI veka) i ostaci sahranjivanja iz novovekovnog perioda ( XVII-XIX veka). Na prostoru na kojem se trenutno vrše istraživanja do sada je otkriveno više od dvadeset nepokretnih objekata i u njima je nađeno dosta pokretnih nalaza kao što su ulomci keramičkih posuda, predmeti od gvožđa i bronze, životinjske kosti- rekla je za NS Uživo Milica Hristov, arheolog Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i dodala:

- Od nalaza treba pomenuti pronalazak većeg broja zidanih bunara, tačnije sedam bunara na relativno malom prostoru, kao i tri zidane grobnice. Većina pronađenih objekata, mogu se na osnovu keramičkih ulomaka koji su u njima nađeni, datovati u 19. vek. Grobnice još nisu u potpunosti istražene, u jednoj koja jeste, osim skeletnih ostataka, nađeno je par bronzanih naušnica i jedna bronzana igla- rekla je naša sagovornica, prenosi nsuživo.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA