≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispred Poštanske štedionice čekaju novac koji ne mogu da podignu zbog nestašice dinara: Borba u Zubinom potoku

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja je evro, što znači zabranu upotrebe dinara.

  • 1

Ispred filijale Banke Poštanske štedionice (PŠ) u Zubinom Potoku i jutros se okupilo stotinak građana, među kojima je najviše žena zaposlenih u pogonima tekstilne industrije "Jumko", kako bi pokušali da dobiju svoj novac koji im uplaćuje država Srbija, a koji ne mogu da podignu zbog nestašice dinara na Kosovu i Metohiji, usled uredbe centralne banke u Prištini kojom se upotreba dinara zabranjuje.

Radnice tekstilnog kombinata "Jumko" ističu da drugih primanja nemaju i da su im dinarska sredstva jedini prihod od koga hrane decu, kupuju lekove i plaćaju dažbine, prenosi TV Most.

"Priština nam svakodnevno daje do znanja da pokušava da nam zatvori sva vrata pomoći, kao i da za nas nema mesta na ovim prostorima", ističe jedna od radnica "Jumka", Stana Đukić.

Dodaje da je plata bila pre nekoliko dana, ali da nisu bili u mogućnosti da je podignu.

"Neko može da ode do centralne Srbije po novac, ali većina ne", kaže ona.

Okupljeni Srbi navode i da mnogi od njih nisu u stanju da za svoj novac idu u Srbiju, jer nemaju sredstava za put i da će se, ako nerazumna odluka Prištine o ukidanju dinara ne bude povučena, na tlu Evrope u 21. veku dogoditi humanitarna katastrofa koja je izazvana kako bi se Srbi naterali da odu sa KiM.

"Ali, Kurti ne zna koliko su Srbi ponosni i tvrdoglavi kada ih na nešto primoravaju, naročito kada pokušavaju da im uzmu ono što je njihovo. Zato mu poručujemo da nećemo otići, ni po cenu da budemo gladni", kaže jedan meštanin Zubinog Potoka.

Prema uredbi centralne banke u Prištini koja je 1. februara stupila na snagu, jedina valuta dozvoljena za gotovinska plaćanja je evro, što znači zabranu upotrebe dinara.

Priština je od 1. februara u nekoliko navrata sprečavala dostavljanje dinara na KiM, zbog čega dinara nema ili su isplate ograničene.

Uredba je direktno ugrozila egzistenciju i opstanak Srba koji svoje penzije, zarade, socijalna primanja, studenstske stipendije i druge prinadležnosti primaju od države Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Relja

    27. februar 2024 | 10:27

    Pa nek pređu na Evre. Dinar ionako nema neku vrednost. A čini mi se da će ovo proći ko sa tablicama.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA