Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivanje spomen-kripte za 1.007 junaka sa Kosova u Nišu 24. marta

E. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na spomen-ploči biće njihova imena i prezimena, kao i datumi i mesta rođenja i smrti

  • 0
Priština NATO bombardovanje 1999 Foto: Profimedia/RUSSELL BOYCE/AFP

Na dvadesetpetogodišnjicu početka Nato agresije, 24. marta, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu, biće otkrivena Spomen-kripta Novim kosovskim junacima. U njoj će, na mermernim pločama, biti uklesano 1.007 imena pripadnika Vojske Jugoslavije, policije i bezbednosnih snaga, koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju.

Na spomen-ploči biće njihova imena i prezimena, kao i datumi i mesta rođenja i smrti, pišu Večernje novosti.

"U ovoj jedinstvenoj Spomen-kripti Novim kosovskim junacima za večnost će biti uklesana imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine, braneći našu duhovnu i nacionalnu kolevku, Kosovo i Metohiju, od 1998. do 2003. godine", rekao je Dejan Antić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, na planini Suvobor, na skupu Saveza veterana sa Košara, ovog vikenda.

On je pozvao veterane da "stanu uz državu, kao što su činili u ratnim vremenima" i da u što većem broju prisustvuju otkrivanju Spomen-kripte.

Prošle godine, krajem novembra, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je sporazum sa Eparhijom niškom, kojim je Ministarstvo obezbedilo deo novčanih sredstava za završetak ukrašavanja kripte hrama Svetog Vasilija Ostroškog, u naselju Duvanište. On je tada rekao kako će na mermernim pločama biti uklesana ne samo imena onih "koji su poginuli braneći otadžbinu na KiM u vreme NATO agresije, 1999. godine, već i u periodu pre toga, u vreme oružane pobune albanskih terorista, ali i u slučaju stradalih srpskih vojnika i policajaca u Kopnenoj zoni bezbednosti, 2001. godine".

Ovo ministarstvo je za završetak radova u hramu obezbedilo šest miliona dinara, a ove godine još 20 miliona.

Za državnog sekretara Antića, kako je naglasio na Suvoboru, Košare su za srpski narod - novi Termopili.

"To je mesto na kojem se branio opstanak Srbije. A vi ste, braćo ratnici, svoje borbene zadatke izvršili pošteno i časno, kao što su ih izvršavali i naši drugovi na Paštriku, kod Orahovca, i na celoj teritoriji naše južne pokrajine", poručio je Antić.

Skupu Saveza veterana sa Košara, osim državnog sekretara Dejana Antića, u ime Ministarstva prisustvovao je i državni sekretar Lav Grigorije Pajkić, a delegaciju su činili i ratnici sa Košara, porodice palih boraca i predstavnici Ministarstva odbrane. Oni su obišli Muzej Drugog srpskog ustanka, crkvu-brvnaru Svetog Đorđa i spomenik pod Takovskim grmom u Takovu, dok su u selu Teočinu položili vence na spomenik borcu Milanu Jevtoviću, stradalom na Košarama. Na kraju su posetili i aerodrom sa memorijalnim kompleksom operacije "Halijard", u Pranjanima.

Bitka na Košarama, ocenjena kao najteža tokom rata, zbog čega je dobila naziv i "pakao Košara", vodila se oko graničnog prelaza Rasa Košares, na granici tadašnje SR Jugoslavije i Albanije, od 9. aprila do 10. juna 1999. Iako su pripadnici OVK zauzeli karaulu Košare, zahvaljujući artiljerijskoj podršci Vojske Albanije i Nato avijacije, ipak nisu uspeli da izvrše kopnenu invaziju na Kosovo. U teškom okršaju na srpskoj strani poginulo je nešto više od 100 boraca, a na strani OVK više od 200.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA