≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Male boginje se šire: U Beogradu potvrđeni novi slučajevi, najviše ih je u ovom uzrastu

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Beogradu je prošle nedelje prijavljena epidemija malih boginja

  • 1
Male Boginje, Beograd Foto-kolaž: Shutterstock, Nikola Tomić

U Beogradu su potvrđeni novi slučajevi obolevanja od malih boginja, tako da je ukupan broj obolelih u pretsonici, u kojoj je prošle godine prijavljena epidemija 21. 

Među obolelima 8 je uzrasta 8 do 19 godina, 6 je dece uzrasta od 3 do 5 godina, jedan oboleo je uzrasta od 20 do 25 godina i 6 obolelih su stariji od 40 godina.

U odnosu na vakcinalni status obolelih 14 obolelih osoba je nevakcinisano, vakcinalni status za 5 odraslih obolelih je nepoznat, dok su dve obolele osobe kompletno vakcinisane u skladu sa uzrastom.

Nakon prva dva potvrđena slučaja morbila u Beogradu, 6. i 7. februara, a u skladu sa Planom aktivnosti za eliminaciju morbila u okviru uvedenog pooštrenog nadzora nad morbilima sprovodi se dnevno nulto izveštavanje iz nadzornih jedinica sa teritorije Beograda, formirana je linijska lista slučajeva, sa svim prijavljenim sumnjama na oboljenje kao i potvrđenim slučajevima morbila, vrši se prijavljivanje, epidemiološko ispitivanje i laboratorijska analiza svakog slučaja sumnje na morbile, obavljena je hitna i vanredna revizija vakcinalnih kartoteka domova zdravlja na teritoriji Beograda, kontinuirano se obavlja imunizacija nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece, uzrasta od 12 meseci do 18 godina MMR vakcinom na teritoriji Beograda, i vrši se zdravstveni i epidemiološki nadzor nad kontaktima u kolektivu i porodici obolelih i zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen pregled i hospitalizacija obolelih.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaga

    27. februar 2024 | 16:17

    Ko pravi te vakcine jel se zapita neko,ko ih proverava i sto javnost nema uvid u to?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA