≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivamo da li Baba Marta donosi sneg: Februar je najtopliji u istoriji, a da li će se zabeleti do kraja zime

Vreme čitanja: oko 2 min.

Natprosečno toplo vreme nastaviće se i tokom narednog perioda

  • 9
Vremenska prognoza sa Đorđem Đurićem Foto: Mateja Beljan

Ovogodišnji februar biće najtopliji otkad se vrše merenja u Srbiji. Temperature su prelazile i 20°C, a najviša je dostigla 23°C. Ipak, nije oboren apsolutni rekord, ali je srednja februarska temperatura bila najviša ikada.

Do kraja meseca ostala su samo još dva dana. Nastavlja se natprosečno toplo vreme, uz temperature sutra od 15 do 20°C, a koji stepen svežije biće u četvrtak. U četvrtak se očekuje i više oblačnosti, a kiša će biti rezervisana za južni deo zemlje, dok se u petak očekuje i u ostalim predelima, osim na severu Srbije.

Maksimalna temperatura u petak biće od 12°C na jugu do 18°C na severu Srbije, u Beogradu do 17°C.

Slična temperatura očekuje se i prvog dana vikenda.

Drugi dan vikenda doneće ponovo veoma toplo vreme, uz temperature i iznad 20°C, u Podrinju i u Kolubarskom okrugu i do 22°C. Očekuje se i pretežno sunčano.

Inače, sve do kraja sedmice u Srbiji će duvati pojačan jugoistočni vetar, u košavskom području i na planinama jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima do 100 km/h. Najvetrovitije biće u petak i košava će tada biti najjačeg intenziteta.

Inače, sam kraj februara i početak marta doneće Srbiju snažnu aktivnost ciklona sa centralnog Mediterana, zbog čega se i očekuje veoma izražena južna strujanja, uz prisustvo pustinjskog peska iz Sahare.

Video: Najtopliji februar od kada se vrše merenja u Srbiji: Kakvo vreme nam donosi mart?

Dakle, nakon ekstremno toplog kraja februara i samog početka marta, oko 4. marta u Srbiji se očekuje blago zahlađenje. Južni vetar biće u skretanju na severni, a sa severa se očekuje i prodor svežije vazdušne mase, povremeno sa kišom.

Maksimalna temperatura biće u padu na vrednosti oko 10°C.

Potom se od 6. do 10. marta očekuje uglavnom suvo, ali i prohladno vreme, ujutro ponegde uz pojavu slabog mraza.

Maksimalna temperatura biće od 8 do 14°C, u Beogradu od 10 do 12°C.

U periodu od 10. marta do sredine meseca očekuje se vreme bez veće promene vremena i bez nekih ekstremnih pojava.

Dakle, ono što je i dalje sigurno da Srbiju ni narednih desetak dana ne očekuje značajnija zahlađenja, niti će biti snega u nizijama, a snega u neznatnim kloličinama može biti samo na višim planinama početkom sledeće sedmice, ali kako se ne očekuju značajnije padavine, alarmantna situacija sa snegom na planinama neće se bitnije poboljšati.

Iako je ove godine proleće pročelo znatno ranije, zimu ne treba u potpunosti otpisati, jer iako i dalje nema na vidiku nekog ozbilnijeg zahlađenja, to ne znači da ga možda neće biti u drugoj polovini marta ili u aprilu. Podsetimo, prošlogodišnji april doneo je delovima Srbije rekordni sneg za taj mesec i veoma hladno vreme, a mraz može predstavljati opasnost kao pojava i narednih mesec i po dana. Ako dođe do njegove pojave, on bi mogao veoma nepovoljno da utiče na poljoprivredne i ratarske kulture, a svedoci smo toga da se vegetacija već uveliko pokrenula i to dosta ranije.

Ni pojava snega u martu i aprilu ne bi bila poželjna, s obzirom na to da je u tom delu godine sneg veoma mokar, težak i vlažan i mogao bi značajno da ošteti vegetaciju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    28. februar 2024 | 03:17

    Ne samo merenja u Srbiji nego na celoj planeti je vreme poludelo... Ovo nešto definitivno nije kako treba... Šta li nam se sprema samo Bog zna... !

  • Motte

    28. februar 2024 | 12:03

    Zemlja je unistila i dinosauruse a nisu joj nista uradili.A priroda se uvek menjala pae tamo gde je sada toplo bilo je hladno i obrnuto.A mi neznamo ni gdesmo mi ni gde je zemlja i ko utice na prirodu.U svemiru se desavaju stvari o kojim mi nemamo pojma a kamoli da znamo kako to utice na zemlju Da bi mogli stovise da uzmu ljudima pare zeleni su nas ubedili da smo mi krivi kao onomad o ozonu i njegovim rupama i odjednom nema vise rupa i niko vise ni ne spominje.

  • V.A.Laki

    28. februar 2024 | 11:44

    Indijanska poslovica kaže :'Nema boljeg od lošeg vremena !' Inače, nad oblacima je uvek plavo nebo, osim, kad je već pao mrak !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA