Vreme čitanja: oko 3 min.

Uskoro odluka u sudbini Doma vojske u Valjevu: Najnovije informacije govore da će ipak postati biblioteka

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Valjevo je 2018. godine donelo već jednom odluku o nameni objekta Doma vojske za bibliotečku delatnost, ali je ta odluka stavljena van snage već 2019. godine kada je objekat ponuđen na prodaju po ko zna koji put

  • 1
Valjevo, Dom vojske ipak biblioteka Foto: Shutterstock/Adam Radosavljević

Na jednoj od narednih Skupština u Valjevu mogla bi se naći odluka o nameni objekta Doma vojske. Po za sada nezvaničnim informacijama objekat bi bio ponovo opredeljen za bibliotečku namenu.

Kako Vamedia javlja trenutno vodi intenzivne razgovore sa ministarstvom kulture kako bi konačno bio urađen enterijer Doma vojske . Isti izvori navode da će ovaj objekat biti u službi Biblioteke.

Da bi se pristupilo bilo kakvim radovima neophodno je znati za koju se namenu objekat adaptira, a ponovo je aktuelizovana priča o Biblioteci , s obzirom da postojeća biblioteka funkcioniše u dva manja objekta. I takvo opredeljenje ne bi bilo prvo.

Naime grad Valjevo je 2018. godine doneo već jednom odluku o nameni objekta Doma vojske za bibliotečku delatnost , ali je istu odluku stavio van snage već 2019. godine kada je objekat ponuđen na prodaju po ko zna koji put.

“Za realizaciju navedene odluke I upodobljavanja objekta za bibliotečko-innformacionu delatnost, potrebna su značajna sredstva koja nije moguće obezbediti u budžetu grada Valjeva. Kako objekat Doma vojske pruža mogućnost višenamaneskog korišćenja za potrebe većeg broja korisnika , a zbog nemanja finansijskih sredstava za njegovu kompletnu rekonstrukciju I adaptaciju, najcelishodnije je da se pristupi otudjenju objekata .“, navedeno je tada u odluci .

Od prodaje nije bilo ništa, jer zainteresovanih kupaca nije bilo, a stavljanje prethodne odluke van snage bilo je utoliko olakšano jer je bilo potrebno da grad I ustanova potpišu ugovor. Takav ugovor nikada nije ni potpisan.

Da bi Biblioteka mogla samostalno da pristupi bilo kakvim radovima neophodna su velika sredstva koja sama ustanova nema , ali po izjavama koje su se prethodnih godina mogle čuti nema ni grad. Rešenje je u saradnji sa državom , konkretno ministarstvom kulture pri čemu bi grad imao samo jedan deo učešća.

Za sada nije poznato da li je ikada uradjen projekat po nekom od idejnih rešenja kojih je bilo u prošlosti. Jedno od rešenja odnosilo se i na dogradnju aneksa , zgrade, kako bi ceo prostor bio multifunkcionalan , a ne samo u službi biblioteke.

Dok se pregovara o sredstvima na žalost jedan deo fasade na objektu nedavno je počeo da se kruni. Kako Vamedia saznaje pomenuti problematični deo je saniran tako da ne predstavlja dalju opasnost , ali za radove na sanaciji fasade i eventualno raspisivanje tendersa za izvodjenje radova , uslove mora dati Zavod za zaštitu spomenika kulture pod čijom se zaštitom objekat nalazi.

Grad Valjevo je 2010. godine otkupio objekat Doma vojske od Republike Srbije – Ministarstva odbrane za 51 333 294 dinara.

Kako je pribavljeni objekat zbog dugogodišnjeg nekorišćenja bio u lošem stanju, Grad je u cilju sprečavanja njegovog daljeg propadanja pristupio realizaciji rekonstrukcije krovne konstrukcije , fasade i stolarije za šta je izdvojena suma od blizu 32 miliona dinara. Za završetak kompletnih unutrašnjih radova na Domu vojske potrebno je bilo po tadašnjoj proceni još 100 miliona dinara, a da grad taj novac nema potvrdjivano je više puta. Kako ovaj objekat ne bi propadao doneta je odluka o prodaji Doma vojske pa je prva istaknuta cena bila 905.000 evra . Objekat nikada nije prodat , upućeni smatraju zbog uslova koji se traže od budućeg kupca , a cena je padala.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    29. februar 2024 | 13:16

    Nadajmo se, da će postati biblioteka i ostati kulturno i istorijsko blago, a ne neka kockarnica.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA