≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Gojaznost je hronična bolest koja ima jak uticaj na zdravlje ljudi: Dr Šumarac uoči Svetskog dana gojaznosti

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znamo da ima 650 miliona odraslih i 150 miliona gojazne dece, a najvažnije je da je gojaznost hronična bolest

  • 0

"Svaka druga osoba u Srbiji je gojazna, a svaka peta osoba ima prekomernu telesnu masu" podaci su koje je iznela prof. dr Mirjana Šumarac na današnjoj konferenciji za medije u Kliničkom centru Srbije povodom Evropskog i Svetskog dana gojaznosti koji se obeležava 4.  marta.

Gojaznost je jedan od najvećih javno-zdravstvenih problema savremenog čovečanstva, a 4. mart se širom sveta obeležava kao dan gojaznosti. Tim povodom dr Šumarac je govorila između ostalog i o zdravstvenim i psiho-socijalnim posledicama gojaznosti i savremenim metodama lečenja.

- Znamo da ima 650 miliona odraslih i 150 miliona gojazne dece, a najvažnije je da je gojaznost hronična bolest koja ima jako značajan uticaj na zdravlje ljudi. Svaka druga osoba u Srbiji je gojazna, a svaka peta osoba ima prekomernu telesnu masu - rekla je doktorka.

Ona je dodala da, iako zastrašujući, ovi brojevi će se menjati, te će za nekoliko godina situacija biti mnogo gora.

- Prema podacima, vidimo da će 2035. godine biti mnogo više gojaznih u Srbiji, više nego svaka treća osoba biće gojazna, a ono što je dodatno zabrinjavajuće je da godišnje raste incidenca pojave gojaznosti kod dece - istakla je ona.

Kako je doktorka naglasila da moramo voditi računa o biologiji. Osim toga, globalno je prisutna vrlo prosecuirana hrana koja nam je jako dostupna, i na trećoj strani istakla je genetiku kao jedan od uzroka i naglasila da čak 40 do 70% gojaznih se može vezati za genetsko nasleđe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA