Vreme čitanja: oko 2 min.

Vujović u Sokobanji: Novi sistem grejanja značajno će unaprediti kvalitet vazduha u centru opštine

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novi sistem grejanja - toplotne pumpe koje koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa za grejanje dve škole u opštini Sokobanja

  • 0
Irena Vujović u Sokobanji Foto: Jovana Rošul

Puštanjem u rad novog sistema, stavljeni su van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je značajno unapređen kvalitet vazduha u samom centru ove opštine.

Objekat u kojem su smeštene obe škole, srednja "Branislav Nušić" i osnovna "Mitropolit Mihailo", ministarka Vujović obišla je zajedno sa Nikolom Bertolinijm iz Delegacije EU, stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berišem i predsednikom opštine Miodragom Nikolićem.

-Projekat u Sokobanji je fantastičan primer kako termalne vode mogu da se iskoriste za grejanje, ali što je još važnije i kao odlična mera za unapređenje kvaliteta vazduha. Više od 1.000 đaka u ove dve škole, zahvaljujući ovom projektu ima čistiji vazduh i bolju životnu sredinu, kao i ljudi koji žive i rade u blizini. Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za lečenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru - rekla je ministarka.

Irena Vujović u Sokobanji Foto: Jovana Rošul

Prema njenim rečima, važno je i što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne voda, čijom ponovnom upotrebom se poštuju principi cirkularne ekonomije, što je važan stub Zelene agende.

-Ovaj inovativan projekat čija vrednost premašuje 23 miliona dinara smo odmah prihvatili, a Ministarstvo koje vodim je uložilo 16,5 miliona dinara. Ostatak je obezbeđen iz sredstava EU. Hvala našim partnerima iz EU i UNDP, uz čiju pomoć i podršku realizujemo dosta projekata koji su važni za unapređenje životne sredine. Hvala i opštinskom rukovodstvu koje je imalo snage da ovakav projekat realizuje. Volela bih da se o ovom projektu priča, kako bi poslužio kao primer drugima. U ovom momentu sličan primer imamo u Vranjskoj Banji, a pozivam i druge lokane samouprave da koje za to imaju mogućnost da uzmu u obzir geotermalni potencijal - rekla je Vujović.

Irena Vujović u Sokobanji Foto: Jovana Rošul

Projekat je deo krovne inicijative "EU za Zelenu agendu u Srbiji" koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa MZŽS, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatno finansiranje vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA