≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blatnjava kiša u Srbiji se očekuje i danas i sutra, spremite se: Evo o čemu je reč

Vreme čitanja: oko 2 min.

Temperature su i za 10 stepeni više od proseka za ovo doba godine

  • 2
BEOGRAD KIŠA SAHARA Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Danas je prvi dan klimatološkog proleća. Nakon najtoplijeg februara u istoriji merenja, i početak marta doneće nam veoma toplo vreme, nalik prolećnom.

Srbija je i dalje pod uticajem ciklonske aktivnosti sa Atlantika i sa centralnog Mediterana, pa se nastavljaju veoma izražena južna strujanja, uz priliv toplog vazduha sa severa Afrike i Mediterana, a zajedno sa južnim strujanjem višim slojevima atmosfere stižu i čestice pustinjskog peska iz Sahare.

Dakle, ovih dana atmosfera nad Srbijom i našem područjem puna je peska iz Sahare, što se može uočiti po zamućenoj atmosferi, ali i po prljavoj, odnosno blatnjavoj kiši, tj. kiši sa čestica peska iz Sahare. Ova pojava najuočljivija je na vozilima, vegetaciji i garderobi.

BEOGRAD KIŠA SAHARA Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Kako se nad Srbijom i danas i sutra očekuje oblačnost sa kišom, ona će biti blatnjava, a ono što je interesantno u predelima sa snegom iznad 2000 metara nadmorske visine očekuje se sneg sa česticama peska, a pojava krvavog snega očekuje se i u Alpima.

Reč je o potpuno prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelenoj sinoptičkoj situaciji. Dakle,vetar iznad Saahare podigne pesak visoko u atmosferu. Potom se ove čestice visinskim strujama prenesu hiljadama kilometara daleko.

Tokom petrodne večeri i noćas šriom Srbije bilo je povremeno prljave kiše, a bilo je i vrlo vetrovito, uz jak jugoistočni vetar.

Pesak iz Sahare, France Weather Foto: Tanjug/AP

U Srbiji će i danas i sutra biti promenljivo oblačno i toplo, ali vetorvito, ponegde sa kišom, a biće uslova i za pljuskove. Više padavina očekuje se na jugu i istoku Srbije. Na planinama južne Srbije iznad 2000 metara nadmorske visine očekuje se sneg, jer će jedino u tim predelima temperatura biti oko 0°C.

Maksimalna temperatura biće danas od 14°C na jugu do 20°C na severu Srbije, u Beogradu do 18°C, a slična temperatura očekuje se i prvog dana vikenda.

U većem delu Srbije duvaće i umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području povremeno sa olujnim udarima, na jugu Banata i preko 80 km/h.

Drugo dana vikenda i u ponedeljak u Srbiji će biti sunčano i veoma toplo, uz slabljenje južnog vetra. Maksimalna temperatura biće do 20°C.

Inače, ponedeljak će doneti i povećanje oblačnosti, pa se u utorak očekuje jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Vetar će biti u skretanju na jak severozapadni, a prodor hladnog fronta doneće i zahlađenje, pa će tempetrature sredinom sledeće sedmice opasti na vrednosti oko 10°C.

Dakle, zahlađenje koje se očekuje neće biti drastično, niti se očekuje zimski scenario.

Nakon ovog manjeg zahlađenja, u periodu do sredine marta biće promenljivo vreme, uz maksimalne temperature uglavnom od 10 do 15°C.

Ni tokom prve polovine marta nema na vidiku da će doći do jačeg zahlađenja, a i pored manjeg zahlađenja, ostaće i dalje natprosečno toplo vreme.

Ovih dana temperature u Srbiji više su i za deset stepeni od proseka.

Da mart zna nekada i da iznenadi, govori i ledeno zahlađenje na anašnji dan 2018. godine. Tada je Srbija bila okovana snegom, ali i ledom zbog ledene kiše. Minimalna tempetatura prvog marta te godine spustila se u većini predela na -20 do -15°C, u Somboru na -25°C.

(Telegraf.rs)

Video: Pesak iz Sahare prekrio Srbiju, pada prljava kiša: Neprijatno iznenađenje sačekalo sve vozače

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    1. mart 2024 | 10:59

    Koliko znam Sahara i vazdušne struje postoje poodavno. Kad sam ja bio dete ove prljave kiše su padale 2 put godišnje, a sada 2 put nedeljno. Jesu li se to promenile vazdušne struje? Stalno vidimo ovakve tekstove gde se obavezno kaže da je u pitanju prirodna pojava i da nemamo razloga za brigu. Stariji će se setiti da je nekada postojao termin "kisele kiše". One su takođe prljale automobile i bile su posledica zagađenja prouzrokovanog radom fabrika. Onda je taj termin jednostavno nestao iz medija. Da li je moguće da su sve fabrike postale toliko ekološki čiste i da se baš tada pojavio ovaj "pesak iz Sahare"? Inače u Hrvatskoj ili u Bosni (ne sećam se tačno) ljudi su uzeli uzorak ovog "peska iz Sahare" i odneli ga na analizu u neki institut. U institut su dali, na analizu, i pravi pesak iz Sahare. Razlika je bila ogromna. U "pesku iz Sahare" je bilo mnogo više metala nego u stvarnom pesku iz Sahare.

  • Z

    1. mart 2024 | 13:50

    Nije narod glup, nemocan je. Strasno i opasno, uzgred, kako je sa zdravljem Vuk Draskovic?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA